10kgs gädda på spinn

Inför en spinnfiske säsong brukar jag alltid ha som mål att fånga en 10kilos gädda. Förra året kom den till håvkanten men inte längre så målet uppfylldes inte.

I år skulle det gå bättre. Jag skulle lyckas redan tredje passet. Min vän och fiskekamrat Martin var redan ute på sjön medans jag hade några ärenden jag skulle göra, så jag skulle komma ut på eftermiddagen. När klockan var 15:30 var jag klar med mina ärenden så jag ringde Martin och sa att jag var på väg. Jag packade mina Fate Black spön och ett par lådor med beten och begav mig mot sjön.

Precis när skymtar sjön första gången ser jag Martins båt närma sig platsen där vi bestämt att han skall hämta upp mig. Parkerar bilen och packar ur fiskeprylarna. Den där känslan som nästan pirrar i kroppen av fiskesug sprids i kroppen påväg ner mot båten. Det är något speciellt dom där första spinnfisketurerna efter ett långt vinteruppehåll.

Martin tar imot mina fiskeprylar och stuvar ner dom i båten. Sen är vi på väg ut mot första stället. Vägen till första spoten är alltid för lång. Man vill bara göra första kastet. Men efter lite båtåkande är vi äntligen framme. Vi söker av den flacka kanten med ekolodet i jakt på betesfisk och eventuella gäddor. Ganska snart hittar vi ett stort stim med mindre betesfisk. Jag slänger mig fram på elmotorn och vi ankrar.

Solen börjar krypa nedåt men står fortfarande ganska högt på himlen denna fantastisk våreftermiddag.

Valet av bete blir en R.I.P T-Bone Shad 23 cm i färgen RFSH. Jag valde även att placera en rasselkammare från storm i betet, vilket jag upplever kan var bra i vissa vatten.

Vi börjar fiska. Nu är det bara huggen som saknas. Det skulle inte dröja allt för länge innan första hugget skulle komma. Det tar kanske tio kast innan det smäller. Jag fiskar min T-Bone Shad ca 1 meter över botten på ca 7 meters djup då något där under ytan försöker rycka spöt ur mina händer. Precis ett sådant där stenhårt hugg man gått och drömt om hela vinter.

Jag får inte fram ett ord där jag står längst bak i båten och bara gapar. Mothugget sitter, men jag tror knappast det hade behövts med det hugget. Martin frågar om jag behöver håv och med tanke på spöböjen har han greppat håven innan jag stönat fram ett frustande:

-Ja….det är bättre fisk!

Jag lossar lite på den bromsen på Concept A3 rullen och gäddan tar lite lina. Spöt står böjt så spötoppen nästan snuddar vattenytan. Gäddan kommer närmar. Allt går väldigt fort. Rätt som det är bryter den ytan och Martin kan håva en en riktigt grov gädda.

Den nacken skojjar man inte bort.

Adrenalinet sprudlar i kroppen. Vilket jäkla hugg och vilken fantastisk fisk.

Efter att jag samlat mig några sekunder krokar jag av gäddan medans Martin förbereder våg, kamera och måttband.

Vi lägger gäddan i den fuktiga IKEA-påsen. Vågen stannar på 10,31kg. IKEA-Påsen väger 0,28kg. Årets första spinnplussare är ett faktum. Underbart!

Vi mäter gäddan till 111cm.

Fantastisk kondis på den fisken!

Sedan är det dags för gäddan att simma hem.

Tack för hugget och kampen, hoppas vi ses igen.

Gäddan simmar snabbt ner mot djupet hon kom ifrån. En fantastisk känsla sprids i kroppen. Jag älskar spinnfiske efter stor gädda!

Det är ganska svårt att ta tag i spöt och börja kasta igen efter en sådan urladdning. Men ganska snart är jag på det igen. Ganska snart hugger det igen och en vacker 3-4kilos kan landas. Några kast efter har Martin en fin följare som hugger precis vid båten. Tyvärr missar han den och vi ser den simma ner i djupet igen.

Fisket dör ut men vad gör det efter en sådan gädda. Fantastisk upplevelse. Förmodligen hårdaste hugget jag upplevt. Fantastiskt.

Fate Black 56-170g/9’1 med en Concept A3 från 13Fishing trivs jag utmärkt med!

Solen kommer närmare trädtopparna och vi börjar bli nöjda för dagen. Vilken start på spinnfiskesäsongen!

Jag skulle vilja rekommendera Storm T-Bone Shad 23cm till förleksfisket. Nu fiskade vi på 5-10m så jag hade 18g vikt i nosen på betet. R-Bone Shad har en riktigt fin gång i låg fart vilket jag föredrar när det är kallt i vattnet. Fiskar du betet sakta sakta simmar det fint på det djup du väljer fiska.

Hoppas jag kunnat förmedla känslan och glädjen jag kände för denna fisk!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids