Välja Linor & Gör egna tafsar

Hur många gånger har man inte ställts inför valen att välja en bra lina? Eller provat oss fram och tillbaka mellan olika tafsar och dess material?

Jag kan då slå ett hårt slag för att jag personligen testat allt mellan himmel och hav. En hel del bra och en hel del mindre bra. I slutändan kan jag nog konstatera att det finns några få saker som jag vill ska vara tillfredsställande och bombsäkert. Att känna tryggheten i utrustning jag använder. Som i sin tur ger mig självförtroende när jag befinner mig ute på vattnet. Att veta utan att blinka att min nya tafs håller måtten i alla lägen. Och att linan på spolen är av så hög kvalitet att den kan levererar gång efter gång efter gång.

Jag tänkte gladeligen gå igenom lite av materialet jag själv använder. Olika linor och hur jag bygger min egen tafs. I tron om att ni som läser kanske kan få lite inspiration att testa själva. Många av dagens sportfiskare knyter förmodligen redan egna tafsar och har sitt egna favoriter på marknaden. Även jag. Vilket också är anledning till att jag vill dela med mig. På vad som funkar för mig, för att känna just den där känslan av trygghet och självförtroende.

Knyt dina egna tafsar

Efter otalt många olika varianter på tafsar och material genom åren. Så har jag landat i att knyta mina egna tafsar, i allt mitt fiske oavsett art. Jag föredrar då att använda mig av flourcarbon. Ett material som är relativt hårt men har även en viss stretch i sig. Flourcarbon är lättsamt att använda och i min egen övertygelse extremt hållbart. Vilket skapar hållbara, trygga tafsar. Som företrädare inom Rapalas/Sufix sortiment så finns det lite olika modeller att välja på. Både inom flourcarbon och flätade linor.

När det är dags att knåpa ihop några tafsar så väljer jag en lina från Sufix som heter Invisiline. En 100% flourcarbon lina vilket gör den perfekt för pålitliga och starka tafsar. En väldigt ren/klar flourcarbon vilket gör den extremt transparant i vattnet och upplevs ”osynlig”. En positiv egenskap när man fiskar klara vatten med skygga fiskar. Invisiline kommer i dimensioner från 0,12 ändå upp till 1,17 mm. När jag knyter tafsar till mitt gäddfiske, så väljer jag att göra dem lite längre. Rekommendation ca 70-80 cm långa. Det finns två avgörande anledningar till jag vill ha dem lite längre. Den första anledningen är att med en längre flourcarbon blir det lättare att snabbt knyta om, eller korta av en skadad bit under fisket. Rispad mot sten eller några arga gäddtänder kan succesivt börja repa upp flourcarbonen och göra den mindre hållbar. Och under fisket vill man snabbt komma igång igen. En för kort tafs från start blir svår att korta av såklart.

Den andra orsaken är när jag riktar fisket på gädda, stöter man på olika tider och miljöer på året då gäddorna är piggare och starkare än ändra. Hoppande, skakande, sprattlande fiskar blir alltid en risk för tafsen och linan. Eller en större gädda som helt enkelt slukar ditt bete och får in tafsen dubbelvikt kan lätt hamna för nära huvudlinan. Vilket också är en bra anledning till att göra lite extra lång tafs.

Jag börjar genom att mäta ut ca 80 cm av flourcarbonen. Själv använder jag mig av splittringar och lekande av hög kvalitet. Trär in ena ändan av linan i lekandet och går tillbaka och över änden igen. Snurrar två varv över den första inträdda ändan av linan och fuktar linan innan jag drar ihop den. Eftersom jag oftast använder mig av 1,17 mm vilket är den grövsta i klassen så är några tänger bra att ha till hands för att dra åt knuten rejält i båda ändarna. Samma procedur gör igen på andra ände av flourcarbonen. Då har vi en lina med två lekande i vardera änden. I ena änden monterar vi på splittringen. Personligen föredrar att knyta lekande i båda ändarna.

Jag vet att del fiskare lägger mycket tid på skarvknutarna (FG) och liknande för att minimera vikt skillnaden på linan överlag. Och få en smidigare övergång. Under perioder har jag kört (FG) och liknande knutar men min egna erfarenhet har tyvärr vart negativ. Under konstant drag/press finns det absolut inget snack om att FG är otroligt stark. (kanske den starkaste knuten) Men knycker man till rejält under slack linan så finns det chans att det smäller av. Även om man är noga med att fila till den brända flourcarbon stoppet. Om det är hand havande fel låter jag vara osagt men efter några tester på flera uppsättningar med samma resultat så valde jag gå tillbaka till lekande.

Och så var tafsen klar! En 70–80 cm flourcarbon tafs av Sufix Invisiline. Hållbara och säkra tafsar som definitivt inte lämnar någon besviken. Själv brukar jag knyta iordning några stycken och förvara i väskan. Om olyckan är framme och tafsen inte kan kortas ner av någon anledning. Så är det skönt att ha några färdiga.

Valet av linor!

När tafsarna är på plats och klara så är det dags att ta en funderare över huvudlinan och dess alternativ. Det finns såklart en uppsjö med linor, både inom Sufix och andra märken på marknaden. Men jag har några riktiga guldkorn som för mig blir svåra att byta ut.

Sufix 131 är garanterat en av dom linorna. En pris vinnande lina från Sufix. Som fått flera utmärkelser och faktiskt den första lina som verkligen fått mig att ändra uppfattning och syn på hur en flätad lina kan gå från bra till extremt bra.

Linan i sig har en extremt hög hållbarhet och lämnar ingen besviken. Min egna uppfattning om linan är dels att för första gången kan man verkligen känna ”rundheten” som alla pratar om. (Hur rund linan är) Linan är silkeslen och till och med i den grövsta dimensionen (0,40) så känns 131an tunn och fin. 131an är extremt vatten avisande. Och sjunker inte ihop platt efter en dags fiske i regnet. Det finns många mer tekniska egenskaper om linan och dess uppbyggnad. Men jag tänkte inte gå in allt för hårt på den biten. Vill du läsa mer om just Sufix 131 kan du klicka in på länken -> HÄR

Men när använder jag just Sufix 131 då?

Först av allt så blir 131an mitt första val i princip allt mitt gäddfiske. Speciellt på storgädds jakten och i alla tävlingssammanhang. Den höga brottstyrkan och lätthanterligheten i alla förhållanden, knytvänlig och med sin speciella uppbyggnad kastar linan extremt långt. Bra för att täcka mycket vatten under tävlingarna. En precision kanon som hittills inte har någon utmanare i mina ögon.

Finns det något dåligt eller mindre bra med linan?

Nej, linan i sig är verkligen en klass för sig. Men om jag måste leta ris, så får det falla på priset. Sufix 131 är relativt dyr på marknaden i jämförelse. Men i det här fallet vågar jag säga att man verkligen får vad man betalar för. Jag själv spolar sällan en rulle med mer lina än ca 120–130 meter. Och då räcker faktiskt en spole till två rullar på en 300m rulle. Så då har vi helt plötsligt eliminera faktorn med priset också tycker jag.

Mitt andra val av lina från Sufix faller på Sufix 832 (Advanced Superline)

En lina med några speciella egenskaper i mina ögon. Den finns i just 832 eller 832 (multicolor) Även den en avancerad lina som håller en hög kvalitet och extremt hållbar. En lina som är tidlös och använts av många Sportfiskare!  Utdraget ur Sufix produktbeskrivning finns bla. Följande att veta om linan.

” Sufix 832 – förmodligen den bästa flätlinan i världen! Linan består av åtta sammanflätade fibrer, varav sju av dem är Dyneema fiber och den åttonde är en specialfiber utvecklad av Gore (samma företag som gör Gore-Tex). Den unika sammansättningen ger en lina som kastar bättre och längre, är mer nötningstålig än andra flätlinor, ger utmärkt linuppläggning och maximal känsla”

När använder jag Sufix 832/ Multicolor?

I situationer där jag behöver en hög nötningstålighet av linan. Eller konstant press under vatten. Som långa dagar där vi kör trolling. Eller långa fiskepass på jiggfiske bland sten och varierande strukturer. I båda sammanhangen kommer även (Multicolor) versionen av 832an till hands. Det genomgående färg skiftande i linan kan hjälpa med tex. Hålla kolla på linlängder och utsläpp vid trollingen. Hintar om försiktiga hugg i svåra situationer där vinden kanske ställer till det när man jiggar bla. Små saker som ofta är mer än behjälpliga ute på vattnet.

Två riktigt bra linor. Tillsammans med vår nu egen knutna flourcarbon tafs! I en trio som kommer höja upplevelsen på utrustningen och fisket överlag. Känslan, självförtroendet och kvalitet som kommer hålla pass efter pass. Bra produkter som är värda att lyftas och få hamna i nya händer hos nya sportfiskare!

Skitfiske!

Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors