Vårfiske pussel. -Vi letar stora gäddor i stora vatten!

Efter en tung och relativ lång vinter i Dalarna. Har våren äntligen kommit. Jag finner mig själv på verandan i det för veckan hyrda huset. Den här våren är lite utanför min vanliga zon. Vi har lämnat dom virvlande strömmarna i hemma älven, för att fördjupa oss i fisket på dom större vattnen. Efter ett par vändor så börjar det klarna en del i att lokalisera och klura ut hur vi ska lyckas hitta fisk. Och framför allt, rätt fisk!. Och nu var vi åter på plats. Att jaga vår kära gädda. I stora vatten, på vårkanten. Med goda vänner!

Kunskapen i kartorna!

En vanligt förekommande känsla när jag står ute på större vatten. Är hur liten man verkligen känner sig gentemot omgivningen. Den där ”lilla” viken på kartan som vi kollade in igår kväll. Upplevs mer som en mindre hemma sjö när man väl står på plats.

Att utnyttja kartor och satellitbilder är verkligen värt sin tid i guld. Och ett riktigt bra tips på vägen för att lyckas. Kanske en självklarhet för många och mindre tänkvärt för andra. Många sidor på internet har även möjligheten till sjökort över områden. Eller olika ekolodsmärken som har sina digitala sidor att dela med sig ger riktigt bra information.

Här får vi information i form av linjer på djupkurvor, farleder, grynnor, farliga stenar och ev olika fågelskyddsförbud mm. Väldigt bra information i ditt sökande efter fisk. Men även ur en säkerhetsynpunkt. Det är inte alltid allt stämmer till 100% men det underlättar extremt när man rör sig på större vatten. Oavsett om det är större sjöar eller kust.

Vi lägger upp en plan!

När vi pratar om fisket på våren och rörelsen på gäddan så är jag av den övertygelsen att det finns ett rätt enkelt och monotont mönster hos gäddan. Vandringsvägar som leder från det mer djupa pelagiala in till lekvikarna. Så kallade ”gäddstigar”. Dock finns parametrar som väder och vind och framför allt temperaturen som kommer ge en variation i hur gäddorna flyttar sig längs stigarna under våren.

För att bryta ner mönstret på ett enklare sätt så försöker jag tänka och referera i ett 6-stegsystem.

  • Steg 1 = Djupare vatten i pelagialen, övervintringsställen med struktur kring 8–10 meter.
  • Steg 2 = Första linjen av struktur och grynn områden utanför lekområden 4–6 meter.
  • Steg 3 = Kilformade ingångar till vikar med djupare vatten, struktur och större stenblock.
  • Steg 4= Närmsta ledet av grynnor och sten strukturer innan vikarna. 3–2,5 meter
  • Steg 5 = ”Dessert land” Flata bottnar på 2,5 meter som övergår till undervattensvegetation.
  • Steg 6 = Inre vikar och vass/sump marker. ”lekområde” Steg 6 är ett steg jag väljer att inte fiska.

Förbered dig! Spön, rullar & Beten

För att anpassa utrustningen och val av beten utifrån 6-steg principen så gillar jag att ha ett par färdig riggade kombinationer.  Det är skönt att vara förbered. Så här ser det ut i min egen uppsättning.

Ett 9,1” Muse Black spö upp till 170 gram från 13Fishing. Ett lite längre spö men ändå med en snabb klinga och bra kraft i botten. En perfekt klinga för långa kast med hög känsla genom hela spöt. Jag kastar gärna beten som T-Bone 23 cm eller V-SLAB med den kombon.

Ett 8,6” Fate Black spö upp till 130 gram (13Fishing) Ett spö med Power i. Mycket ryggrad och snapp, krispig klinga. Jag kör mycket X-Rap Peto, Otus och Super Shadow Rap. Ibland kan jag även fiska X-Rap Haku på denna kombo om jag inte har ett kortare jerk spö med mig. Båda dom här kombon körs med en Concept A3 Rulle som jag blivit extremt positivt överraskad av. En rejäl gäddfiskerulle som inte kommer låta någon bli besviken.

Ett Muse 8,6” 40–130 grams haspelspö. Med en Creed GT 4000 rulle från 13Fishing.  En riktig favorit kombo som jag älskar att fiska lite mer downsize beten med. X-Rap Peto 14 cm eller Otus. Även en snabbfiskad Twitching Rap eller X-Rap Jointed Rap kör jag gärna med det här. En ”tunnare” lina i 0,28 ger extremt långa kast så man kan täcka mycket vatten. Speciellt skönt att köra på längre tävlingar eller långa dagar över lag på vattnet.

Med dom här kombinationerna så kan jag snabbt anpassa mig för olika situationer på vattnet. Jag kan anpassa dom olika spöna och betena efter dom olika stegen lite grann. Såklart är ju inget skrivet i sten men en röd tråd brukar jag ändå ha. I dom första stegen på djupare vatten och fisket vid strukturer, sten osv. Så Fiskar jag mycket Tbone 23. X-Rap Otus eller en ner viktad Peto. Mycket tid i vattnet med monotona in-vevningar och några små spinnstopp. I dom senare stegen som ex 3-4. Kanske jag fiskar mer med X-Rap Haku, Super Shadow Rap. Och även här en oviktad Peto i färgen SMB (Smelt on the beach) kommer vara dödlig.

På det 5 steget så har det blivit en del mindre beten för mig. Downsize med Lilla X-Rap Peto 14 cm, twitching Rap eller en haspelfiskad Jointed Shad med långa spinnstopp.

Från det djupa till det grunda!

Så, Jag har nog upplevt i försöken till att följa dom här stegen, så har vi lyckats träffa på fisk under nått av stegen. Under dom planerade fiskedagarna. När det kommer till val av områden så har jag upplevt att många områden där mindre vikar med närhet till djupare vatten finns är bättre. Dock sker även vandringen av fisken på ett snabbare sätt. Det kan lätt bli en rullande gång på in och ut. Fisk som vandrar över nätterna för att parkera kortare stunder längs dom här 6 stegen och sen ut igen.

När man läser igenom allt så här, så låter det så enkelt. Så klart är det inte så. Men det är en basteori och en grundplan som förhoppningsvis kan underlätta i tankesättet när man letar stor gädda på större vatten. Och det är baserat på upplevelser som jag själv med goda vänner har fått gå igenom många gånger i jakten på storgäddan!

Mogge Lewin med en fin gädda som får simma tillbaka!

Skitfiske på er därute!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors