Fiska bättre med rätt utrustning

Del 2 – (Pikechallenge 2021)

Det är något ut över det vanliga att fiska gädda i skärgården. Det fiske efter gädda som jag är mest van att fiska är mer älv eller sjö, dvs djupare och inte lika grunt som det blir när vi fiskar den här tävlingen bland annat.

När vi fiskar i havet använder vi fram för allt mindre beten som är runt 10-16 cm så som wobbler, jerkbaits och tail beten osv. Beten som generellt har en lite kaxigare gång och vevas hem på olika vis.

Även om betena överlag är betydligt lättare så tycker jag det här fisket är rätt svårt. Problematiken jag upplevt är att jag har svårt att hantera spöt och rullen. För det första är jag inte speciellt lång och har små händer, många spön är både tunga och otympliga precis som rullarna. Och att knixa hem beten med olika gång är lättare sagt än gjort.

Något som jag tydligt lagt märke i år då jag fiskat med OMEN BLACK SPINN. Ett spö som är ett lätt men ändå stabilt spinnfiske spö. Det är att jag dels kastar längre, men också att det finns en flexibilitet i spöt som gör att det inte känns lika ”stumt” utan jag får en mycket skönare känsla både när jag kastar och vevar. Det gör det också enklare för mig att fiska tex jerkbaits & wobblers.

Rullen 13 fishing CONCEPT A2 är en mindre rulle än de jag tidigare haft vilket underlättar enormt då det ger mig mycket bättre kontroll både vid mothugg men även vid kast. Jag är sjukt nöjd med storleken då den passar mina händer bättre och trots att den är mindre känns rullen stabil och minst lika bra som de större, om inte bättre.

Den har även flera smarta inställnings funktioner som till och med den som inte är speciellt insatt eller tekniskt ”nördig” begriper sig på. Du kan enkelt finjustera rullen som även det underlättat mitt fiske, speciellt om man som jag ibland inte kan låta bli att kasta i motvind, och lätt brukar få skatbo.

Betena som var helt överlägsna för oss under årets Pikechallenge var X-Rap Peto 14cm i färgen SMB (Smelt on the beach) och Super Shadow Rap 11 cm BGH (Blueghost). Två egentligen ganska olika beten. Det ena är ett hybridbete med delad hårdkropp och gummi bakdel med paddel och som har en rullande gång, och den andra wobbler/hård bete som går lite mer sida/sida. Jag som tycker jerkbait är svårt men gillar beten som lockar fisken med varierad gång så tycker jag att dessa två är ett bra alternativ då båda är enkla att veva hem och som man faktiskt ändå lätt kan variera gången på. Med både hastigheten, vev stopp, och enklare knyck med spöt.

Dessa två beten arbetade extra hårt och gav oss mer eller mindre magont under den sista halvtimmen på tävlingen.

Mer om det kommer på måndag. Trevlig helg så länge!

Läs även: Del 1 – Drömgäddan på tävling

Comments

Kommentarer