Grunderna för ett lyckat abborrfiske

För många började intresset precis så här!

En varm sommarkväll, ett tremeters metspö, en krok med mask och ett rödvitt flöte som du väntade på att skulle försvinna ner under ytan. Ja, så började det för mig och säkert för många andra. Oftast var det små abborrar som nappade, ibland så små att dom inte fick ner hela flötet. Men vad gjorde det, spänningen fanns där och rätt som det var försvann det rödvita flötet sakta men bestämt och då kunde det vara en bättre abborre på 3-4hg som tagit din mask.

Jag kan fortfarande känna spänningen och fascinationen över dessa stunder.

När jag sedan blev äldre fick jag mitt första kastspö och följde med pappa ut i båten. Fångsterna blev kanske inte fler men iallafall större. När jag sedan behärskade kastspöt och blev ännu äldre kunde jag ro ut med ekan själv. Det är någonstans där jag vill stanna. Det är till er detta inlägg riktar sig. Även till er som aldrig fiskade som unga utan precis kommit på vilken fantastiskt spännande och rogivande hobby fisket är.

I detta inlägg tänkte jag gå igenom de grundläggande faktorerna för ett lyckat fiske efter abborre. I dagens inlägg fiskemedia diskuteras ofta olika tekniker och prylar som låter som latin för den som inte är så inbiten, det ska jag försöka undvika.

Platser att söka abborren

Abborren är sällan långt ifrån den mat den jagar. Abborrar äter allt ifrån maskar efter botten, kräftor och bytesfisk som mört,nors och löjja. Inte ens mindre abborrar kan slappna av när de stora abborrarna jagar.

En abborre som stod intill en risvase på en stengrynna.

För att lättast komma i kontakt med hungriga abborrar rekommenderar jag att fiska kring, över och på strukturer i sjön. Det kan tex vara grynnor och risvasar. Oftast står abborrens byten i och kring dessa strukturer.

Har man inget ekolod kan man titta efter stenar som sticker upp, bojar och sjömärken. Detta är ofta indikatorer på bottenstruktur. Ett annat tips är att spana in någon flygfotokarta på internet över sjön man tänkt fiska. Ofta kan man då lokalisera grynnor mm.

Annars får man mycket info om man tittar upp på land. Ofta ser botten ganska likt ut som det ser ut på land bredvid. Är det mycket stora stenar nära land fortsätter dessa ofta ut i vattnet under ytan. Uddar, sund, inlopp och utlopp kan också vara bra platser att hitta abborren på.

Spö, rulle och lina

När det kommer till spö,rulle och lina så gillar man olika.

Spö

Jag skulle rekommendera ett spö som är klassat någonstans mellan 4g- 30g när det kommer till abborrfiske. Det finns spön som är anpassade för olika tekniker men även spön som är ”allround”.

Ett spö klassat 5-15g är ett smart val och täcker in många sorters beten. Längden på ett abborrspö tycker jag ska ligga någonstans mellan 7-8fot (210cm-240cm).

Omen black och Fate Black är två spöserie från 13 Fishing jag varmt kan rekommendera!
Omen Black spö och en Creed X rulle från 13 Fishing hjälpte mig fånga denna kilosabborre

Omen Black och Fate black från 13 Fishing är två spöserier som jag varmt kan rekommendera. Dessa finns till både haspel och multirulle. Grymt prisvärda spön enligt mig.

Rulle

När det kommer till rullar börjar många med haspelrulle vilket även jag föredrar till abborrfisket.

Creed X från 13 Fishing är en bra rulle att börja med. En prisvärd rulle som pallar stora och små fiskar för en rimlig peng.

Creed X från 13 Fishing i storlek 2000 ett bra val att börja med!

Vill man istället fiska multirulle så har 13 Fishing grymt fina och coola rullar i alla möjliga varianter och färger. Ta en titt på dessa HÄR!

Lina

Vid abborrfiske skulle jag rekommendera en ”flät” lina. En spunnen lina gör att du kommer ha grymt bra kontakt med betet och du kommer känna huggen tydligt. Sufix 832 är en riktigt bra lina. Grovleken tycker jag skall vara mellan 0,10-0,18 mm. Själv använder jag runt 0,13mm, tycker det är lagom tjocklek till det mesta av mitt abborrfiske, djupt som grunt.

Sufix 131 är en annan lite dyrare lina som är grymt bra. Den bästa på marknaden enligt mig.

Tafsmaterial

När man fiskar med ”flät ” lina bör man använda någon sorts tafs. Annars dröjer det inte länge innan de hungriga gäddorna tar dina beten.

Som tafs använder jag flourcarbon lina. Dessa finns att köpa på spole och då klipper du av ca 70cm och knyter på din flätlina. Jag använder Sufix Super 21 Flourcarbon i grovlek 0,30-0,60 mm lite beroende på hur mycket gädda det simmar i sjön.

Visst går det att använda andra material som ståltafs också, men jag föredrar flourcarbon då betet då får en finare gång och flourcarbonen är osynlig i vattnet.

Beten

Alla minns väl när man köpte sina första wobblers iallafall jag. Känslan av att ta ut en ny wobbler från förpackningen och placera den i det tomma facket i draglådan är det nåt speciellt med. Kanske var det just en Rapala wobbler som var din första wobbler!?

Nu ska jag iallafall tipsa om mina favoritwobblers från Rapala samt mina favorit jiggar från 13 Fishing och Storm samt en favoritspinnare från Blue Fox.

Hårdbeten

Ett helt stim med läckra Rapalabeten!

Rapala gör fantastiskt fina och bra hårdbeten till abborrfisket. Jag kan inte gå igenom alla utan kommer välja ut mina favoriter för olika slags fisken.

Rapala Shadow Rap

Rapala Shadow Rap finns i en grundgående och en lite mer djupgående modell. Detta bete är ett jerkbait, vilket betyder att ”twitchar” rycker fram betet. Då får betet en fantastiskt fin sida-sida gång som abborren har svårt att motstå.

Rapala Shadow Rap i färgen ROL, betet jag har mitt PB på.
Riktigt fin östkust borre tagen på Rapala Shadow Rap

Rapala Shadow Rap fiskar jag över den grunda stengrynnan, över risvasen eller över gräset i den grunda viken.

Rapala DT10

Rapala DT 10 min favorit när jag ska fiska lite djupare.

Rapala DT10 är en ”knubbig” Wobbler på 6cm. Pågrund av dess relativt stora sked dyker den snabbt ner i vattnet. Den simmar på ca3meters djup när du spinnfiskar den. På grund av betets utformning fastnar den sällan i botten utan studsar fint över stock och sten vilket abborren verkar älska. Jag fiskar DT10 med korta spinnstopp, huggen kommer ofta när betet står still i vattnet.

Rapala DT10 går även utmärkt att bonnatrolla om du söker abborren på det sättet.

Min hittills största insjöabborre tog på en Rapala DT10 i färgen ROL.

Rapala Skitter Pop

Rapala Skitter Pop är en popper. Med popper menas att det är ett bete du tar hem genom att veva eller rycka den på ytan. På grund av att betet har som en ”tallrik” fram skvätter den vatten när du rycker den. Detta kan reta gallfeber på abborren och du kan uppleva ett fantastiskt kul fiske. Grymt häftigt med ythugg!

Galet dubbelhugg med en mindre och en abborre på 47cm!

Jiggar

Jiggar är gummibeten du riggar på en vanlig jiggskalle eller på andra tackel som tex Carolina Rig, Texas Rig eller drop-Shot tackel.

Jag fiskar mestadels jiggar med vanlig jiggskalle där jag väljer vikt på skallen efter djup och väder. Blåser det mycket kan det vara fördel att gå upp i vikt på jiggskallen för att behålla kontakten med jiggen. Är det lugnare kan man fiska lättare skalle. Ja ni förstår poängen.

Mina favoriter när det kommer till jiggar är My Name’s Jeff och Churro från 13 Fishing.

My Name’s Jeff med lite livligare gång och Churro när abborren vill ha lite lugnare gång.

Churro
My Name’s Jeff

Spinnare

Ibland behöver det inte vara svårare än att fiska med en vanlig hederlig spinnare. Kommer aldrig glömma när jag stod på samma sten och den ena fina abborren efter den andra högg på min Vibraxspinnare! Fantastiska minnen!

Riktig buffelabborre tagen på en Vibrax-spinnare

Väder och vind

När det kommer till abborrfiske och väder föredrar jag stabilt väder. Gärna stabilt högtryck men det är inget måste bara vädret är stabilt. Men man vet aldrig när abborren är på hugget. Bästa abborrfisket jag upplevt hade jag i vindar på 15sekundmeter och snöblandat regn.

Stormbyar och galet abborrfiske!

Det gäller att fiska när chansen finns så kommer fiskarna att nappa rätt som det är!

Nu hoppas jag att jag inspirerat någon till att lägga massor med tid på abborrfiske i sommar. Förhoppningsvis har jag gett något tips ni kan ta med er!

Till sist! Ha en grymt kul sommar på vattnet och ett riktigt Skitfiske!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids