Spinnerbait – En Sommar favorit!

Spänningen som infann sig när plog efter plog reser sig bakom dom snurrande bladen är svårslaget. Vibrationerna och det vinande ljudet som sprider sig genom vattnet och in i klingan är magiskt. Vattenytan bryts i en stor översköljande virvel och hugget är brutalt. Arga och starka gäddor som gömmer sig i gräset, då pratar vi spinnerbait fiske!

Sista dagarna

Vi får helt enkelt börja den här artikeln i omvänd ordning. Resan har nått sina sista dagar för den här gången. Som alltid är det lite av en chansning att åka i väg på äventyr. Ibland stämmer vädret till fullo och ibland är det misär. Något som ingen av oss kan styra över. Vi startade veckan i hopp om att ramla över ett förleks fiske i lägre temperaturer. Men då dom flesta gäddorna vi stöter på under första dagarna. Redan haft brått att leka. Så är efterleksfiske redan ett faktum. Ytvattnet är varmare än vad vi förvänta oss. Även om vissa områden fortfarande höll en kyligare vattentemp så blev första tiden ett evigt letande.

Men som vi alla vet så vänder det snabbt i fisket. Från ena dagen till den andra så ramlar vi över något som fungerar extra bra och smilet på kinderna går inte att hålla borta.

Vi söker oss längre och längre in i den smalare passagen. Gräset under oss svajar sakta och här och där kommer plogarna för att kasta sig över våra rasslande spinnerbaits.

RIP Spinnerbait

För er som kanske aldrig fiskat med spinnerbait som bete. Så kan man enklast förklara det som ett bete uppbyggt på en vajerarm. Som i sin tur får lite olika tillbehör som appliceras i vajern. Pärlor, skedar av olika slag och en bunden kropp av fjädrar, flash och olika gummerande detaljer. Spinnerbaitet är byggt för att skapa extrema vibrationer när bladen roterar under vattnet och ger ifrån sig ett näst intill vinande ljud likt en ”Vibrax” som många av oss fiskat sedan barnsben. Längs med vajern monteras sedan olika varianter av krok som oftast skyddas lite av den bundna kroppen. Sedan några år tillbaka så har Storm tagit fram sitt eget spinnerbait.

RIP Spinnerbait skiljer sig dock lite från andra spinner på marknaden. Precis som dom flesta andra beten som Storm tagit fram så vill man gå det där ”extra” steget och ta fram något unikt. Vajern som dels har en förstärkning är anpassad för det effektiva RIP systemet med vikter. Där man enkelt kan tynga ner sitt spinnerbait och få möjligheten att fiska det på djupare områden. Vilket också gör Storm´s Rip Spinnerbait till något unikt på marknaden. Den 3X förstärkta vajern motverkar även att armen böjer sig och kommer höja krokningsförmågan i betet. RIP spinner finns i två olika varianter. Och det är bladen som skiljer sig. Willow skedarna är smalare och vassare. Gjorda för ett fiske i tätare vegetation. Där vikten att tränga sig igenom gräs och nate blir avgörande. Dom mer klassiska ”Colorado” bladen har en rundare profil och trycker något mer vatten än willow bladen. Även om båda gör ett bra jobb.

Personligen föredrar jag Colorado blad på öppnare ytor och när jag fiskar spinnern på djupare delar med vikterna monterade. Såklart finns lite olika härliga färger för er som är intresserade. Ni hittar det ni behöver på Normarks hemsida. HÄR!

Ett vinnande koncept

Vi sätter oss en stund och vilar kropparna. Dom senaste dagarna har vart fysiskt tuffa. Jag vet att den första tanken som slog mig när vi krängde på våra Spinnerbait i den första varmare gräsbeklädda viken var. – Ja blir det här melodin, så blir det långa tuffa dagar åt kroppen.

Spinnerbait under långa dagar är påfrestande på axlar, armar och skuldror. Men när det fungerar så funkar det så pass bra att man kopplar bort mjölksyran, krämporna och dom ömma underarmarna efter flera dagars frenetiskt kastande med våra snurrande, virvlande spinners.

Eftermiddagen var snart över och sista kvällen nalkades. Vi hade redan haft en grym dag med otaligt många gäddor som argsint fastnat på våra spinnerbaits. Jag reser mig upp och tar den sista klunken vatten för den tredje flaskan för dagen. -Jaha dags att köra igen då?

Vi närmar oss en glesare vass rugg och genast ser jag en större plog komma i hast mot den spinnande kreationen. -Där satt hon! Ett klassiskt ”Bättre fisk” lyckades såklart komma ur mitt ordförråd. Och bättre fisk var det. En fin fröken på 8.6 kg och 108-109 cm.

-Haha det där hugget skojar man inte bort i första taget. Jäklar, jäklar, jäklar vad arg hon var!

Fisk nummer trettio, fyrtio eller femtio var nu bärgad. Vi orkade inte längre räkna. Men vilken upplevelse. Kamerorna var riggade och gick sedan länge varma. Under senaste dagarna hade vi samlat ihop lite roligt material som blev en liten kortare film från vår upplevelse som ni kan se här nedan. Coola hugg och fina gäddor!

Glöm inte att testa några spinnerbaits i sommar! Det är ett roligt fiske och grymt effektivt när det väl vill sig! Skitfiske…..

/Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors