Kanadaröding och röding fick syna håven!

Nyligen fiskade jag i norra Sverige efter olika arter och nu gick vi in på kanadarödingen den här fiskedagen, och bra gick det! Vi åkte iväg till en speciell sjö där jag och sonen Wilmer skulle trolla efter ”kanadicker”, men samtidigt visste jag att det är en knepig sjö! Då jag hade införskaffat mig en ny biltaksbåt via Blixt Sport i Umeå på vägen norrut så var planerna mycket båtfiske dit vi nu skulle på semestern! Båten riggade jag provisoriskt i ordning med tvingar och remmar till våra spöhållare, en Cannon djuprigg, en Humminbird Helix 5 samt en liten 2,5 hp Suzukimotor så nu gick det att trolla som jag själv ville i varje fall! Dock var man tvungen att anpassa fisket efter vindarna, men nu hade vi tur (bortsett från lite regn)! Vi använde 5 spön totalt och på djupriggen hade jag en blänkelänga längst ner som jag tillverkat själv, och strax ovanför hade jag stackat en ledad Rapalawobbler (Jointed 9 cm)! Även en Dipsy Diver och på den en Rapala Originalwobber, och sen några Jack Deep på bakspöna på det! Då Wilmer hade första nappet så fick han även agera spöhållare för det sista spöt, och det var på just det ytliga spöt vi fick det första nappet via en Scatter Rap! Efter mycket om och men så lyckades vi nu landa en kanonfin kanadaröding och lyckan var total då detta var den första vi någonsin krokat och kommit i kontakt med! Wilmer hade nu familjerekordet och det blev inga fler den här dagen, men vi var mycket glada ändå! Kanadarödingen är en ganska ovanlig fisk i Sverige samt knepig dessutom att få på kroken (en kinkig fisk helt enkelt), så det var riktigt skönt att knäcka koden! I Kanada/USA kallas den för Lake Trout där den kommer ifrån från början, men av någon anledning har översättningen en gång blivit fel här hemma gissar jag!? Rätt hade nog varit ”Sjö Öring” men skit samma, en supercool fisk i varje fall! Det blev ingen mer ”Kanadick” den här dagen, men rödingen nappade i varje fall för oss vilket också var superkul! Intressant var att trots ”hög temp” på dryga 14 grader så högg fisken ytligt ändå! Vi provade olika farter men upplevde att 1,5 – 2 knop kändes som en bra fart, och vi fiskade allt från dryga 30 meters djup och ända upp till ytan! Kanadaröding är kul, och nästa år hoppas jag på en storsatsning då jag har två eller tre spännande vatten att välja emellan! 13 Fishing spöna och rullarna fick klart godkänt som vanligt, riktigt trevliga spön även på djupriggen! Känn er förövrigt varmt välkomna på ett kul, lärorikt och ett spännande sportfiske framöver i båda guidebåtarna – boka sommarens och framförallt HÖSTENS (samt vinterns) fisketurer redan nu! Kom som ni är, allt ingår som vanligt – varmt välkomna ombord!

Ps. För er som har Instagram då har jag även en kul sida där med en massa sköna bilder (ofta stora fiskar och annat kul)! Länk: www.instagram.com/fishguide.se/. Följ mig gärna där, så följer jag er tillbaka!

Fiskehälsningar, Mikael “Mike Pike” Puhakka 0708-722733. Hemsida/Bokning: www.fishguide.se

Comments

Kommentarer