Rassla upp Gösen! Med Rapala Rippin Rap

Sommar, sommar och sol

Det har vart en fantastisk sommar med mycket fiske och många äventyr. Även om det just i detta nu ösregnar utan för fönstret. Regndropparna hörs tyngre och tyngre på det lilla plåttaket som täcker verandan. I flera veckor har jag haft turen att uppleva ett riktigt soligt och härligt väder på fiskepassen. En specifik art som jag verkligen älskar att fiska just under hög sommaren. Är vår kära gös! Ett fiske som triggar adrenalinet i ådrorna. Ett action fyllt fiske på lätt utrustning med en bred variation av betes val så är jiggande efter Sommargös något som jag verkligen gillar skarpt!

Ett bete som många av oss kanske främst relaterar till sitt abborre fiske eller arga bonusgäddor är Rapalas Rippin Rap. Men den har lilla. Eller ja, ”kreationen” är inte att underskatta när det kommer till gösfisket. Det hårda och högljudda rasslet väcker verkligen liv i det mesta. Och retar gösen till extrema hugg. Hårdare än du någonsin kan föreställa dig.

Rapala Rippin Rap

Rippin Rap är ett ”skedlöst” vibrations bete. Kroppen är relativ smal och ”slim” i designen. På insidan finner vi ett gediget rasselkammar system. Rasslet och vibrationerna hörs lång väga och det är mer vanligt än ovanligt att du hör betet närmare sig båten med buller och bång.

Vill man köpa en Rippin Rap så finns dem i tre olika storlekar. 5, 6 och 7 cm. Många av färgerna går mot naturtrogna fiskkreationer med sylvassa trekrokar från VMC. Färdig att fiska direkt ur förpackningen.

Och det är just 7 cm versionen vi ska ta oss en närmare koll på idag. 7 cm Rippin Rap väger 24 gram och lämpar sig perfekt till dom där riktigt långa kasten över fiskeområdena. Men även tillräckligt med tyngd för att studsa bland dom hårdare bottnarna och stora stenarna. För att väcka liv i all inaktiv eller nyfiken fisk till en rejäl fight.

Hur fiskar du med din Rippin Rap?

Utrustningen till mitt gös fiske. Är oftast lättare spökombinationer. Några av dem som jag t om. Använder mig av till mitt abborre fiske. Några ex är följande

  • 13th Fishing Muse Black 5-20 Gr
  • 13Th Fishing Fate Black 10-30 Gr
  • 13Th Fishing Omen black 15-40 Gr

Varierat med haspelrulle eller 13 Fishing nya Concept Z slide multirulle. Hög prestanda och kvalitativt rakt igenom. Spöna innehar har en härlig aktion där man upplever både snabbhet kombinerat med följsamhet genom klingorna. Så är du i tagen att införskaffa lite nya spön och rullar så kan jag varmt rekommendera utbudet från 13 Fishing. Klicka in på Normarks hemsida => HÄR och ta en rundtur i kollektionen. Har du fler funderingar kring utrustningen som du ser så kan du slänga i väg ett PM på mina sociala medier så hjälper jag er gärna.

Som tafsmaterial till mitt gösfiske så kör jag gärna flourcarbon tafsar. 0,40 – 0,60 mm brukar funka utmärkt. Jag har personligen aldrig haft problem i dom dimensionerna. Inte ens när gäddan vart framme och härjat. Självklart, om oturen är framme så finns alltid risken att flourcarbonen kan klyvas och känner du dig osäker så kanske en tun stål/vajer funkar bättre för dig. I änden av mina tafsar (till gös/abborre) fisket så kör jag oftast med en ”fast attache” svivel. Enkelt och smidigt. Och passar perfekt till den övre ringen som sitter i ryggen på mina Rippin Raps.

Generellt så finns det två olika levnadsmönster på gösarna som jag riktar mitt fiske på. Åtminstone i dom sjöarna som jag oftast fiskar. Den mindre gösen som oftast stannar kvar i närheten av lekområden. Nära botten och eller kring/ovanpå grundare grynnor. I mitt fiske stöter jag på många exemplar kring 1–4 kg i sådana områden. Medan dom gånger jag riktar fisket efter den gös som spenderar mestadels av sin tid i mer pelagiskt vatten (Mellanvattnet) oftast har vart större. Vilket man också tydlighet ser på gös som fångas med hjälp av dagens ekolodstekniker osv.

Men mitt personliga fiske efter gös sker mest på sommaren. Och med metoder och betesval som Rippin Rap så blir det mycket jiggteknik nära botten. Och ju mer åren har gått har just Rippin Rap blivit ett första val för att kasta av områdena på mina första stop för dagen.

Men hur fiskar just jag min Rippin Rap enklast?

Helt klart, så är Rippin Rap ett väldigt lätt-fiskat bete. ”kasta ut veva in”. Med en sådan teknik så kommer betet simma, rassla och vibrera sig fram genom vattnet. Beroende på hastighet som du vevar in så kommer du också kunna kontrollera vilket djup du kan fiska betet på. (Snabbare vevning = betet högre upp i vattnet osv)

Men det mest effektiva sättet för mig personligen att fiska betet. Är nog riktigt långa kast. Håll linan sträckt med full kontakt medan Rippin Rap sjunker till botten. Veva snabbt in slacklinan som bildas när du når botten och arbeta med betet i lite längre lyft. Där du lyfter betet tillräckligt högt från botten så du känner hur betet börjar rassla. Och veva in den lösa linan innan du låter betet sjunka och studsa på botten igen. Det är nog det mest effektiva sättet för mig att fiska mina Rippin Raps. Och väldigt ofta så kommer göshugget när du låter betet dunsa i botten efter att det rasslat lite i lyftet

Var ska man leta efter gösen?

Några generella, personliga och snabba tips som kan komma till hands när du letar efter gösen på sommaren. Runt öar och åsar som håller mycket struktur med större stenar. Förlängningarna på grynnor och ut från land där man kan se att stenarna fortsätter under vattnet. På dalande kanter ner från steniga områden med hårade botten.

Riktar man sig efter den mer pelagiska gösen. Speciellt vid land fiske. Så kan bro-fundament, platser utan för höga klippväggar, trånga sund vara områden som kan vara värt att kolla extra noga på.

När natten närmar sig så brukar gösen generellt jaga i grundare områden och närmare vattenytan. Här kan man ramla över ett spännande fiske om man vågar testa kasta med lite olika vobblers och just vibrations beten som du vevar hem i högre fart. Ett roligt, spännande och adrenalin fyllt fiske om man prickar rätt.

  • Områden med mycket sten
  • Runt Öar
  • Förlängningar på grynnor och steniga åsar
  • Runt klipphällar/väggar med stora djup utanför
  • Vid nattetid (grundare vatten och högre upp i vattenytan)

Det är väl några snabba tips som förmodligen kan hjälpa att lokalisera gösen lite snabbare. Hoppas ni tar chansen och vågar testa ett par Rippin Rap till ert egna gösfiske. Huggen går inte att missa. Jag tycker dom blir lite ”extra” arga när det irriterande rasslande, vibrerande betet kommer! Kör hårt. Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors