Back to basics

Hösten är här och det är dags att börja söka efter ansamlingar av betesfisk för att hitta storabborren.

Fin abborre som sög i sig min Vertigo Minnow längs en djupkant.

Oftast klumpar betesfisken ihop sig mot djupkanter och man kan då runt dessa hitta abborren i nära anslutning. Har man inte tillgång till ekolod kan man under lugna dagar se betesfisk sprätta i ytan och på så sätt lokalisera platser där det bör finnas abborre.
Under den här perioden gillar jag personligen att fiska med fiskliknande jiggar som jag fiskar i och runt betesfiskstimmen. Vissa dagar kan man behöva presentera betet i frivattnet och andra dagar tar abborren betet när det fiskas sakta nära botten. Fördelen med jiggfisket är att man enkelt reglerar fiskedjup och hur snabbt de kan fiskas genom att variera vikten på jigghuvudet.

Med sin smala bakdel och paddel rör sig Vertigo Minnow förföriskt även i långsam fart och vid små spörörelser.

De senaste passen har jag haft stor framgång med att använda jiggen Vertigo Minnow från 13 Fishing. Med en kraftig kropp och smal stjärt är den framtagen för att användas till att fiskas vid dropshot. Jag har kört med vanlig jigg eller nedskalle och det har visat sig vara en riktig hit. Abborrar i alla storlekar har bokstavligt talat slukat den lilla 3tums (7,5 cm) jiggen. Bland dessa fiskar ett par över kilot med en riktigt fin fisk på 48 centimeter på vägde runt 1,3-1,5 kilo i topp.
3 tums modellen av Vertigo Minnow apterad på ett 7,5 grams jigghuvud kommer garanterat vara en av mina mest använda beten för abborre i höst då den fiskar riktigt bra. Bara att kasta ut och låta sjunka till botten innan man tar hem det långsamt med korta vevstopp där betet för sjunka mot botten. Många gånger har huggen kommit direkt efter vevstoppen i droppet då fisken verkligen sugit in betet i munnen.

Betet känns stekhett, i mina ögon ser Vertigo Minnow verkligen ut som en skadad löja i vattnet och det verkar ju absolut som att abborrarna gillar dem.

Comments

Kommentarer

Om Johan Pettersson