Stora abborrar på ytbeten – otroligt kul fiske!

Sjöns yta ligger helt blank, närmast svart, och stilla. Det enda som bryter den perfekta spegeln är när mitt bete slår ner i vattnet. Men så plötsligt, från ingenstans, är de där och jagar i ytan så småfisken sprätter: storabborren. Det är läge för ytbeten… men funkar det enbart när man ser att fisken jagar ytligt?

Det är sensommar och den varma, för att inte säga heta, dagen övergår mot kväll och temperaturen sjunker snabbt. Fisket har varit OK men inte mer än så. Enstaka abborrar jag landats och då främst på vibrationsbeten fiskade strax över botten.

Förhoppningen har varit att fisket ska komma igång framåt kvällen som det så ofta gör och plötsligt händer det. Jag har inte sett några spår av varken betesfisk eller abborre men som i ett trollslag ser dem båda. Siklöja som flyr för sina liv och abborrarnas ryggfenor som plöjer i ytan ackompanjerat av ljudliga smackningar när de klipper småfisken.

Med elmotorn på maxfart styr jag däråt och kastar så långt jag når med ett jerkbait. 30 sekunder senare är allt över och jag missade min chans. Min enda chans? Det hoppas jag verkligen inte…

Plötsligt exploderar ytan

Ytjakten är över men jag knyter på en niocentimeters Skitter Pop i favoritfärgen CLN och kastar ut den. Halvvägs in till båten kommer den första abborren, som skjuten ur en kanon, men missar betet. Halvsekunden efter kommer två till, en från varje håll, och nu hugger den ena och fastnar. Spöet gungar djupt och jag kan se hur en grupp fina abborrar nyfiket följer med hela vägen fram till håven.

Fisken krokas av och får vila i håven när jag gör nästa kast. I kast efter kast stiger abborrarna och klipper poppern. Ytan är i övrigt helt spegelblank och av betesfisken syns inga spår. Det är enbart det ensamma betet som rör upp ytan – och abborrens jaktvilja.

Jag testar ett par beten som simmar precis under ytan men det ger inget. Det är uppenbart så att de vill ha stöket i ytan och istället testar jag nya BX Skitter Frog – ett bete som hoppar, studsar och skvätter rejält i ytan. Och vips är de igång och jagar igen!

Under en intensiv timma har jag kontakt med fisk nästan i varje kast. Ibland missar de huggen, jagar efter, tar ny sats och klipper på nytt. Snabbt blir det kallare i luften och mörkret sänker sig och huggen blir färre och färre. Till slut avtar det helt och det är helt enkelt dags att packa ihop och styra mot land.

Kvällens toppfiskar väger in kring 1100-1200 gram och mäter 42-45 centimeter så de har inte riktigt det där hullet som man kan önska. Men det är fantastiskt fina fiskar och dessutom tagna på en metod som är otroligt rolig!

Glöm inte att testa popper även under dagar när du inte ser fisk som jagar i ytan. Här hittar du fler inlägg och coola fångster (bland annat av asp) på Skitter Pop »

Comments

Kommentarer