En säsong med Kallan

Sitter med minus 17 grader utanför fönstret och ser tillbaka på en lyckad havsöringssäsong. Blev inte de där stora jag hoppats på men fisket har varit bra med mer än en fisk i snitt per pass. Har dessutom hittat ett favoritbete till spinnfisket.

Det var i början på sommaren som jag fick testa havsöringsbetet Rapala Kallan för första gången. Jag fick hem 3 stycken i olika färger hemskickade. Behöver jag säga att det var en glad överraskning. Redan där innan jag hunnit ta dem ur förpackningarna slogs jag av betets fina färgsättning och finish. Men den stora frågan var hur den skulle fiska. De var ju med sina 11centimeter och 26 gram, snäppet större än de beten jag fiskat med innan, skulle det verkligen fungera?

Snabbspolning till ett fiskepass i augusti.

Jag närmar mig en udde och saktar ner, stänger av huvudmotorn och fäller ner min frontmonterade terrova. Framför mig har jag ett grundare parti med stora stenar under ytan. Med grunt menar jag Höga Kusten grunt. Alltså 2-3 meter djupt. Alldeles perfekt plats för havsöringar att patrullera. Elmotorn surrar på och drar mig sakta parallellt med land. I beteslådan ligger de där tre. Valet faller på den mest naturtrogna. I mina ögon är det ju alltid bäst (ja det var det jag trodde då, innan fiskepass en lite senare då Mari krossade mig med Redtiger) .

Detta pass är det första riktiga elddopet för Kallan då högsommarens havsöringsfiske hade till största del skett via trolling där vobblern Shadow rap varit brutalt effektivt. Kallan hade inte riktigt fått en ärlig chans. Men nu var det spinnfiske på agendan igen och det kändes kul.

Nya beten behöver man ofta vänja sig vid och det tar nått kast innan jag får in feelingen med vevhastighet och vevstopp. I det femte kastet drar det till ordentligt i betet men jag missar den. Tankarna hinner rusa iväg och jag tittar på betet samtidigt som jag vevar hem det sista biten mot båten. Snabbt som en pil swischar en öring förbi. Lite smått stressad försöker jag lägga ett kast nära en uppstickande sten. SMACK! låter det samtidigt som betet landar mitt uppe på och studsar iväg åt sidan. Med en orokänsla för att ha spräckt betet har jag inte fullt fokus när jag vevar in. Mitt i ett spinnstopp pangar det till och den här gången sitter den trots hopp efter hopp i försök att skaka loss kroken. Det är ingen jätte men en helt ok fisk och till min förvåning är det inte en skråma på betet. Detta blir min första havsöring på Kallan, men defenetivt inte den sista. Med sin oregelbundna gång i ett rätt brett spann vid invevning har den passat mitt fiske från sommar till vintertemp. Sista passet som jag gjorde förra veckan visade temperaturen i vattnet 5 grader och öringarna älskade Kallan.

Naturtrogenfärg var koden för att fånga denna öring.

Rätt tempo

Jag får ibland frågor på hur jag fiskar havsöring rent tekniskt med invevning och så vidare. Många har hört rådet att man aldrig kan veva ifrån en havsöring. Ja, det stämmer nog men sanningen är den att du kanske vevar för snabbt för ditt bete. Jag skulle vilja säga att ett skeddrag som toksnurrar som en spinnare nog inte är det mest smarriga och lockande en havsöring vill ha. Alla beten har sweetspots, alltså hastigheter där de rör sig/fiskar bra. En del tål ett brett spann medans andra har mindre tolerans. Mitt tips för att du ska hitta rätt är att du tittar på betet i vattnet. När det oregelbundet svänger/slänger sida till sida har du rätt hastighet. Hänger det eller snurrar så går det för sakta eller fort.

En fin höst/vinter öring som högg i ett vevstopp.

Nu när du fått kläm på detta lägger du in spinnstopp. Spinnstopp är nog det som triggar till hugg mest. Här experimenterar jag en hel del men blandar två till fyra vevtag innan jag gör ett kort stopp för att återigen upprepa två till fyra vevtag och sen kort stopp osv. Vevstoppen är nog det som triggar allra mest till hugg. Gör man inte vevstopp när man fiskar havsöring, ja då fiskar man inte havsöring.

Kallan har under hösten verkligen visat sig vara ett riktigt bra havsöringsskeddrag med en stor variation på färger med grym finish och vassa kvalitetskrokar. Om du är en av de lyckliga som fortfarande har säsong för havsöring tycker jag att du ska testa den. Så länge havet inte är fruset och vädret sätter stopp finns chansen att få drömfisken.

Kör hårt!


Comments

Kommentarer

Om Johan Pettersson