Jigging Shadow Rap – En rolig nyhet till vintern!

Det knarrande sprakande ljudet under våra fötter. Kylan som biter tag i våra kinder när vi kliver utanför dörren. Vinter slog till snabbt, friska kyliga mornar med stjärnklara kvällar är här för att stanna. Sjöarna ligger spegelblanka och första isen är här. Lyckligtvis slapp vi det första tunga snöfallet som florerade på många håll runtom i landet. Isarna har hunnit sätta sig riktigt fint och kommer nog hålla ända till våren..

Vanligtvis brukar min egna säsong från isen och vinterns fiske inte vara speciellt lång. Men med årets prognos kanske man hinner med ett extra pass eller två. Abborre, gös, gädda eller klassisk Pimpling efter både röding och regnbåge är fisket som jag älskar under vintern. I år finns en nyhet från Rapala till arsenalen. Och det är nya Jigging Shadow Rap som jag tänkte vi kunde kika lite närmare på. Ett bete som faktiskt funkar lika bra året runt. Att sommar ”pimpla” med Jigging Shadow Rap från båt är en rätt avkopplande och rolig sysselsättning om man är ute med familjen.

Värt att veta!

Rapalas Jigging Shadow Rap är främst framtaget för vertikal jiggning/pimpling. Det finns en tydlig koppling till Rapalas klassiska Jigging Rap. Men, Jigging Shadow Rap är lättare i sin vikt och har en bredare, högre profil i designen.

Rörelsemönstret på Jigging Shadow Rap är betydligt lugnare och sävligare. Vilket ger fisken mer tid att utforska betet innan det är dags att slå till. Vilket kan vara avgörande speciellt på sega och tröga dagar. Den höga profilen gör att betet även uppmärksammas från längre håll och man täcker ett bredare område, speciellt när man jiggar i frivattnet.

Jigging Shadow Rap är 9 cm långt och väger 17 gram. I nuläget hittar vi 9 olika färger i färgkartorna. En redan klar favorit är såklart (SML) Live Smelt. Men även (PEL) Live Perch som båda ger ett naturtroget intryck och är färger jag generellt älskar att fiska. Klicka på länken för att se hela utbudet => HÄR

Kroppen på Jigging Shadow Rap är gjord av plast. Dock så är betet helt blyfritt vilket är i framkant vad gäller miljötänk och hållbarhet. Likt många andra av Rapalas beten så kommer Jigging Shadow Rap med en VMC Black nickel trekrok hängandes i buken. Samt en fast singel krok ingjutet i betets bakre del.

Hur fiskar du din Jigging Shadow Rap?

Mitt egna fiske med betet har främst riktats på större abborre, några gös pass men även några vändor på större öring och röding. Vanligtvis kanske fiskarna i laxfamiljerna vill ha lite mindre beten och framför allt maggot och blink. Men dom större exemplaren tvekar inte att hugga en större balansare.

När jag fiskar med Jigging Shadow Rap så använder jag mig oftast av en klassisk pimpelteknik. Där man antingen frikopplar spolen och låter betet singla ner mot botten. Eller om pimpeln/rullen har en feeder funktion kan man enkelt ”dra” ut önskad lina och låta betet sjunka till botten. Här väljer jag sen att veva upp en halvmeter och börja fiska.

Sakta jiggande rörelser upp och ner. Jag arbetar mig oftast från botten och uppåt i vattnet. Provar olika djup för att lokalisera var fisken uppehåller sig för dagen. Här kommer såklart ett ekolod mycket väl till pass. Det underlättar och spar in på tiden när du letar efter fisk. Är du ny med att fiska med ekolod så blir ett snabbt grund tips att inte placera din balansare eller bete för nära det potentiella ekot. ”smyg” dig ner och stanna gärna en bit ovanför. Oftast blir man förvånad hur pass långa stigningar fiskarna som är på hugget gör.

Lokalisera fisken på vintern!

Fördelen med fisket på vintern är att man verkligen kan ta sig tiden att testa dom mindre skogsjöarna som kanske inte är tillgängliga på sommaren. Eller svåråtkomliga vatten rent generellt kan vara utmanande och roligt att testa.  Själv älskar jag att leta mig till klarvattensjöar. Helst med lite djup och mycket betesfisk.

Sjöar med mindre öar kan vara ställen som jag oftast börjar leta efter fisken på. Speciellt när det kommer till pimpling efter Abborre och ädelfisk. Synliga grundare områden eller rena grynnor som man kanske har koll på när vattnet fortfarande är öppet. Längs landformationer där man hittar sluttande klippor. Här brukar man ofta hitta lite djupare vatten och kan vara områden värt att testa.

Runt öar och förlängningar av spetsar ut från land håller oftast en fortsatt struktur under vattnet med hårdare botten. Oftast ställen där jag själv brukar kunna hitta fisken.

En god vän och Rapala Proguide. Andreas Ingrids är en sportfiskare som lägger många timmar under vinterhalvåret på sitt fiske över isen. Några exklusiva ord från Andreas

När jag letar efter större abborre i sjöarna runtom i Dalarna så använder jag mig först och främst av ett ekolod. Det hjälper till att lokalisera fisken på ett effektivt och snabbt sätt. Jag väljer strategiskt att borra på områden där jag vet att betesfisken håller till under senare delarna av hösten innan isen lagt sig.  Men grundare platåer med djupare vatten omkring är ställen jag själv gillar att fiska.

En egenskap som jag verkligen älskar med nya Jigging Shadow Rap är att kunna få fördelen med ett ”större” bete med bibehållen låg vikt. Det blir enklare att presentera balansare på ett lugnt och effektivt sätt. Ett nytt bete som verkligen gett mig en tillförlitlig känsla. Både utseendemässigt och kvalitet. Jigging Shadow Rap är nog en så kallad ”game changer” i mina ögon. Jag har själv fiskat den här balansaren från både båt och is med gott resultat. Och att Jigging Shadow Rap är helt blyfri är bara en stor bonus för vår miljö!”

Ja, killar och tjejer. Mormor, morfar, mamma och pappa! Ut på isen med er. Packa med er en härlig matsäck och något varmt att dricka. Ta en sväng förbi er lokala fiskebutik och fråga efter ett par Jigging Shadow Rap. Testa er fram så önskar jag er alla ett riktigt skitfiske!

/Jonatan

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors