Säsongsbästa

I veckan var jag och min gode vän Martin ute på ett ismetepass. Det blev en trevande start men efter en timme kunde Martin kroka dagens första fisk.

Nu var vi igång!

Sedan går det en halvtimme innan det fäller på ett av spöna som är placerade på djupare vatten efter kanten vi fiskade.

Jag rusar dit och ber Martin ta med IKEA påsen med tänger, avkrokningsmatta och måttband mm.

Väl framme ser jag linan lämna Fathom rullen i jämn takt. Inte så det sprutar lina från rullen utan i ”lagom” jämn fart. När det ser ut så när man kommer fram till hålet är det storfisk-varning.

Snipor brukar oftast sticka i rask takt för att sedan stanna och 80-90 fiskar brukar rusa som det inte finns någon morgondag medans stora gäddor går i lugn jämn takt, inga regler utan undantag men det är min uppfattning ialf. Kanske tar sniporna betet, sticker och ställer sig på botten för att inte bli mat själva? Kanske är även 80-90 fiskarna rädda för att få ett bett över ryggen medans dom stora i lugn och ro kan simma iväg med sin nyfyngade middag!?

Nog om det. Jag greppar Fathom spöt och sen är det dags att sätta mothugget. Jag lyfter spöt och sen..

Det känns som jag krokar botten när jag sätter mothugget. Det är helt stumt. Sedan känner jag två tunga huvudskakningar innan den tar lite lina.

Det blir en spännande drillning med ett par längre rusningar innan jag ser en grov rygg dyka upp under hålet. Martin gör sig beredd att greppa hjälgreppet. Men gäddan är inte klar än. Den sticker igen. Men nästa försök går det bättre. Upp kommer en ryggbred gädda i god kondition.

Vi krokar av och medans jag håller den under vattnet i hålet förbereder martin vägningen. Det är nog ingen plussare men inte långt ifrån säger vi.

Gäddan mäter 112cm

Det skulle visa sig att vi hade ganska rätt. Gäddan väger 9,4kg, en grymt fin gädda som har framtiden för sig.

Fantastiskt fin gädda.
Dags att simma hem igen!

Efter några snabba bilder får gäddan simma hem igen. Vilken bra start på denna dag!

Men detta blev dagens enda bättre fisk. Men med denna gädda och en god pyttipanna och ”go fika” kunde vi ändå summera denna dag som en härlig dag på isen.

Dags att bege sig hemåt !

När det kommer till Rapalas sortiment av ismetespön finns Rapala Fathom Vertical och Rapala Squall. Jag har några av varje.

Rapala Fathom är ett lite längre och styvare spö än Rapala Squall. Vilket man ska välja av dessa två är en smaksak. Gillar man styvare spön är Fathom att föredra och gillar man lite mjukare spön ska man välja Rapala Squall.

Nu hoppas vi på några milda soliga dagar under jul och nyårshelgerna så vi kan ut och lura fler gäddor från isen!

Skitfiske på er!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids