Polarnatt och lyckat Rödingfiske

Det har varit hård och sträng kyla här uppe i norr den senaste tiden med temp ner mot 30-40 minus. Men det går att lyckas med sitt fiske ändå om man bara klär sig rätt samtidigt.

Första arkresan för säsongen är avklarad. Resan bjöd på hastiga väderomslag, med ena dagen sträng kyla och temperaturer ner mot -30 byttes och nästa dag stormbyar med 20 sekundmeter i byarna.

Det är inte alltid vädret är med en ut på resorna man planerat, när vädrets makter ofta gör att man får planera om eller likande. Denna resa startade med hård kyla och en temperatur som man verkligen får kämpa sig ut i. Väl framme på parkeringen efter x antal för många timmar i bilen och där halvvägs in i packandet av skotrar och kälkar så inser jag sovsäcken är glömd. Nåväl, jag vänder inte hem för fiska ska jag!

Första dagen gryr efter en lång natts färd och en oerhört kall natt.

Vi slänger i oss lite morgonfika för att sen åka ut och starta fisket på en väldigt grund liten vik där fisken periodvis brukar gå upp under dom tidiga morgontimmarna och äta. Fiskar på nån timme och testar runt lite utan att något som helst sker så ett större platsbyte är dags.

Åker iväg en bit mot en väldigt central del av sjön där en djupkant från land går ut från 1m djup med en tillhörande lång platå som har ett ihållande djup på 4-5m som sträcker sig en bra bit ut innan djupare vatten börjar. Borrar några hål längs kanten då det brukar kunna stryka förbi någon hungrig röding här. Finns mycket goda möjligheter till ett bra fiske trots de korta dagarna och ofta låga temperaturer som är vanligt förekommande nu under försäsongen. Ofta brukar man även kunna ha ett väldigt kul fiske med mycket fisk med intensiva huggperioder, och precis detta hände under dessa dagar.

För det tog inte alls länge innan det första ekot syntes på lodet som efter några minuter föll för en myska agnat med lill creature bait i naturtrogen färg studsandes upp och ner på botten. En grann fjällröding på 1220 gram som gav en bra fight på Widow Maker 32ml-ds som verkar vara ett sjukt trevligt spö för denna typ av fiske. Lite känsligare i toppen men samtidigt en bra ryggrad som pallar lite fight. Kombinera detta spö med en 13f rulle med nya freefall systemet samt en deeper som underlättar fisket på djupare vatten. För det är otroligt effektivt att direkt släppa ner till fisken på djupet den befinner sig på med myskan för att sen kunna pilla upp den!

En första röding för resan som inte kunde motstå denna kombo!

Därefter fokuserades följande fiske timmarna efter denna kant då mest aktivitet hittades här, speciellt under morgontimmarna samt innan skymning var klart bäst. Flera tillfällen kom det in stim med flera rödingar med bra storlek. I slutändan hann flera fiskar mellan 1.1-1.8kg landas där lill creature stod för klart flest.

Genom ta sig ut med rätt kläder (och kanske en sovsäck med sig på resan) så brukar man kunna få ett kul fiske i slutändan även om det känns kallt och grinigt! Passar på att önska er ett gott nytt fiskeår! :)

/Lucas

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!