Hett rödingfiske från isen

Säsongen första isfiskepass riktades efter röding och tillsammans med Jonatan Nellfors hade jag ett riktigt lyckat fiske.

Efter den inledande riktiga iskylan i december bar sjöarnas isar och vi beslutade oss för att besöka ett litet vatten i Dalarna med fina rödingar och öringar. Ingen av oss hade varit där tidigare och efter ett par obligatoriska felkörningar på små, mörka skogsvägar nådde vi fram till sjön.

Vi hade kollat både Google maps och sjökortstjänster för att skaffa oss en bild av sjön i fråga men förvånades ändå över hur pass liten sjön var.

Vi bestämde oss för att testa ett grundare område i anslutning till en udde där klipphällarna fortsatte ner under isen. Ett tiotal hål borrades och vi började fiska.

I anslutning till udden borrade vi våra första hål

Jag valde att börja med ett klassiskt rödingblänke med blink, i det här fallet Lidmans Raid-blink, och agnade enkelkroken med Coconut Crab från 13 Fishing. 13 Fishings serie med gummibeten för isfisket är otroligt realistiska till formen och är dessutom smak- och doftsatta med deras egen så kallade Donkey Sauce för att trigga fisken lite extra.

Efter en kort stund kände jag hur en fisk knuffade till betet och för att trigga till hugg lyfte jag sakta. Där nere under isen såg jag blinket från betet och hur en mörk skugga passerade ovanför det… Sakta fortsatte jag veva in linan och strax kunde jag se de vita fenkanterna från rödingen som cirkulerade runt betet. Och bara ett par decimeter under istaket kom hugget. Jag kunde med blotta ögat se hur fisken sög in betet i munnen och när jag satte mothugget hamnade kroken helt perfekt i fiskens mungipa.

Coconut Crab apterad på VMCs krok med en självlysande liten klump av resin på skaftet

Under förmiddagen är vi i kontakt med flera fiskar, allihop på relativt grunt vatten, vilket kanske inte är det man förknippar med rödingfisket. På 3-4 meters djup får vi flera vackra rödingar. Vi testar flera olika beten och den gemensamma nämnaren för alla fiskar är att kroken är agnad med creature baits från 13 Fishing. Jag testar även levande maggots men det ger inga hugg. Det kan så klart vara en slump men vår tro på betena minskar ju inte direkt av det…

Efter förmiddagens huggrusch lugnar det sig en aning och vi beslutar oss för en förflyttning. Med tanke på hur liten sjön är så är det bara en promenad på ett par minuter men terrängen ser annorlunda ut och vi gissar att det är mer långgrunt i den delen av sjön.

Vi hinner inte fiska mer än ett par minuter innan Jonte landar en vacker röding och efter ytterligare en kort stund har han hugg igen. Två rödingar med vackert röda bukar landas och vi väljer att ta med dem hem. Fisk är gott och att äta egenfångad fisk är en lyx vi sportfiskare ska unna oss då och då.

Jonte har krokat en fin röding

Innan mörkret faller och vi åker hem testar vi platsen vid udden, där fisket var så bra på förmiddagen, igen. Och visst fortsätter rödingarna att patrullera den kanten. Ytterligare ett par rödingar luras att hugga men av öringarna ser vi inte ett spår.

Isfisket gör det möjligt att testa nya, små vatten, som man kanske inte kommer åt lika lätt under årstider med öppet vatten. Så se till att packa ryggsäcken och ge dig ut på sjön. Med gummibeten på kroken behöver du dessutom aldrig fundera på om de är pigga och krya inför nästa fiskepass.

Comments

Kommentarer