Ett efterlängtat personbästa på Röding!

En magisk fjällresa som vi sent kommer glömma är över. Alla timmarna ändå från isens start i oktober tills nu har gett resultat och äntligen har säsongens mål blivit till en verklighet. Att bedriva fiske riktat efter stor fisk är aldrig lätt och det finns inga undantag till att lyckas. Man kommer behöva offra både tid och energi. Detta resulterade tillslut i en fisk som kanske levt längre än vad jag har gjort. Klart en av mina bästa fiskeupplevelser och det står nog skrivet ett bra tag.

Grejerna lades klara för avfärd för en fiskeresa som startades genom ett halvtaskigt väder med tätt snöfall. Väl framme efter en del korsande av sjöar samt fjäll med ett trist skoterföre likt en tvättbräda under den nyfallna snön, så startades nästa projekt av ompackning. Därefter uppfällning av tältet och utplacering av golvet i form av renhudar.

Sen inleddes fisket i snöfall och med en piskande kall vind ute, där det blev en rätt motig första dag. Borrade strategiskt upp några färdiga hål runt platsen jag valt att fiska på för att öka ljusinsläppet under dom tjocka isarna som ligger nu och för att enkelt kunna skifta hål. Likt föregående resor förlitar jag mig på lodet än en gång. Denna gång gäller fiske på djupare vatten och det passar bra med lodets hjälp även nu. Ett bra tillbehör att ha med sig ut.

Vi fiskar på första dagen och startade av med ett av de större blänkena, Akka XL i färgen CSH och en krok agnad med Blue Fox’s lil Creature baits samt maggots. Tanken var att ta lite plats i det djupa vattnet och kunna synas under de tjocka isarna. Utan resultat till att börja med för att sedan mot eftermiddagen få ett kort och snabbt hugg på kroken där fisken snabbt klev av. Känns aldrig bra med bommad fisk. Nöter därefter på men fisket stod still. Inte ett hugg på de närmsta fiske timmarna. Provar runt med det mesta i betesväg och förhoppningarna låg på att kunna skapa lite ljud och trigga igång nån vettig fisk med Flash Bang. Men hittills sågs bara dom mindre fiskarna till.

Ny dag gryr och vädret hade trappat ner sin ilska en aning. Mulet var det men vinden var mer snällare. All snö som fallit under tidigare dagarna gjorde att det började trycka upp lite vatten på sjön. Där det enkla golvet av renhudar inte längre var så skönt då det mer liknade flytande badsaker inuti tältet. Varit med tidigare år då liknande scenario hänt och värsta biten väntas till hemresan med att få upp ett fastfruset tält ur isen. Nåväl, problemet med det tröga fisket behövs lösas först!

Denna dag började jag med Akka blänket och samma riggning som hittills gett det enda faktiska hugget under resan. 30 minuter in i fisket så kikar en fisk förbi efter alla timmar av väntan. Och ögonen satt som limmade på lodet för ekot av denna storlek vill man inte fiska ofokuserad på… Konvinkeln som står på max visar att fisken tar någon runda ut och in ur hålet i lugn takt. För att sen under en lite längre tidsperiod stanna kvar i hålet en stund. Ett försiktigt hugg kändes av i spötoppen, och jag nitade ett mothugg. Och tro mig, denna gång kändes det ända in i handleden genom spöt. Tvärtstopp rakt av och spöt i ett U! Ropar till Ove och försöker fånga hans uppmärksamhet då han befann sig en bit bort.

Sen därefter vart det åka av för grejerna som fick bekänna färg på riktigt. Hela förloppet i fighten var egentligen bara en ren trevligt i att få stå och tung drilla en rejäl fisk, trots en puls som minst sagt var befintlig. Just 13 Fishing Black Betty rullarna har en magnetisk broms, vilket ger en jämn och fin bromsning under hela fighten. Jag kombinerar denna med 13 Fishing Omen Ice rod. Ett spö som har en skön aktion och tål ett tungt fiske. Ett spö som jag bara älskar att drilla tung fisk på hädanefter. Alla egenskaper hos grejerna visas under fighten, så förse dig själv med bra prylar innan fisket. En bra och fräsch lina på spöt är också av högsta prioritering. Förstärk även och byt ut din linan från blänket till kroken innan fiske passen och kolla av slitage under dom. Förberedelser inför ett fiske är minst lika viktiga som själva timmarna ute på isen.

 Efter det försiktiga hugget vart det tung drillning i hela 45 minuter. En av de roligaste fighter man upplevt och detta är något man har fiskat för en hel säsong. Att få drilla en stor fisk och samtidigt lyckas med sitt fiske på nya platser. Väl inne på slutkampen sågs fisken för första gången, där den tjurande vid hålet en hel del och värsta biten på fighten är just slutet på den. Att få in den i ett pimpelhål borrat med förlängare, det är inte någon trevlighet. 

Men efter hel del lirkande och hjälp av extra linor för att få in fisken i hålet kommer det upp en enormt fet röding från hålet. Glädjen infann sig direkt hos oss för detta är en sån fisk som inte alltför ofta kommer att visa sig själv ovan vattnets yta. Efter vägning och mätning kunde vi magiskt nog konstatera att ett nytt personbästa för mig var ett faktum. En drömfisk på 6275gram med sina 79cm är det den tjockaste fisk jag sett. En känsla av tacksamhet att äntligen få kliva över 6kg vallen efter allt slit och kämpande man gjort en hel säsong har nu blivit betald.

Efter detta tog vi den lyxigaste lunchen vi kunde göra för tillfället. De undan sparade smash-burgarna gick snabbt åt. Samt några Marabou chokladbitar som efterrätt och kanske de bästa chokladbitarna jag ätit som var av en ren njutning.

De timmarna som var kvar i fisket så kände jag inte så mycket stress längre till att nöta utan det vart mer njutning. Resans slut kom snabbare än väntat då gps’en än en gång visade storm på ingång dagarna framåt. Bortsett från allt snöande samt vatten som började tränga upp på isen så var det en toppenresa rakt av. En skön känsla fanns i bilen när vi lämnade fjällen med målet uppfyllt för denna vintersäsong. 

Några framtida turer lär det nog bli, men annars börjar suget efter öppet vatten bli ännu större. Blir nog att göra lite vapenvård hemma på Shadow Raps’en som snart ska få hårdköras igen. Längtan till sommar fiskets start om en dryg månad lär nog bara bli större…

Hälsar Skitfiske på alla er som ska ut! 

Mvh Lucas

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!