Blixtvisit i Blekinge

Våren är den mest hektiska perioden på året när man jobbar som fiskeguide. Allt fiske startar upp när värmen infinner sig i södra Sverige. Listan skulle kunna göras lång, på allt man skulle vilja hinna med under april och maj månad. Personligen tycker jag årets höjdpunkt är trolling efter vandringslax ut med Blekinges kust. Tyvärr krockar detta med bästa perioden på Vänern och det är ofta extremt svårt att få några dagar ledigt.

Fullt ställ utanför Hasslö.

Denna veckan blev jag ofrivilligt ledig en dag. Väderprognosen såg mycket bra ut så det fick bli en tur till Blekinge. Bilen började rulla 02.00 och alla grejer var i sjön prick åtta.

Okuma Cold Water rullarna väntar på att få knarra ilsket.

När frukosten var uppäten började sömnigheten märkas av tydligt men vips hängde första näbbgäddan på innersta paravanspöt. Det var den första ”näbbisen” men inte den sista och tröttheten var snabbt bortglömd.

En uppväxare på besök i båten.

Drömmen om en 20 kilos lax har alltid funnits där och kommer säkerligen aldrig att suddas ut. Fisket i är grymt bra under veckorna 18, 19 och 20. Men alla fiskar väger inte två siffrigt utan många laxar befinner sig utanför kusten i ett annat syfte, nämligen att äta upp sig. Dessa mindre fiskar kallar vi uppväxare.

Okuma Magda Finn spöt fick bekänna färg.

Vi harvade på utanför Hasslö i hopp om att köra på en stor lax och mitt på dagen drar det i ordentligt på innersta paravanspöt. Knarren från rullen indikerar arg lax. En vandrare har hittat vårat skeddrag!

Där satt den! 108 cm och cirka 13,5 kg.

Efter en rejäl batalj med två ordentliga luftsprång kunde Magnus håva en riktigt mullig vandringslax. Ingen 20 plussare denna resa heller så drömmen får leva vidare. Kanske kan jag få en dag över i juni för att göra ett nytt försök vid Singö?

Skitfiske på er!

Ove Johansson

Comments

Kommentarer