Spinnfiske säsongens första öringar!

Äntligen så har vi här uppe i norr även fått öppet vatten. Finns såklart en heldel vinter och is kvar uppe i våra fjällkedjor men skogslandets öppna vatten är det som lockar allra mest just nu. Några turer har hunnits med efter de prickiga fiskarna men med låga vattentemperaturen så får man ta till dom knep man kan för att lyckas få dom till hugg. 

Avsmältningen av vintern har startat men med periodvis kalla dagar som tidigare varit så stannar den av och fisket likaså. Men några turer har gått till att försöka lura upp någon öring som inte kan motstå äta efter en lång och kall vinte. Att motstå äta hos en öring efter en lång vinter eller motstå fiska hos mig, så står nog jag och öringarna på samma sida. För färden ut till fisket skulle nog få många att vända om…

Vatten tempen är inte många grader och det gäller att välja sina fiske timmar på dagen. Likväl sitt sätt att fiska på. De flesta av öringarna som fångats under denna period har haft mycket iglar på sig. Vilket tyder på stor inaktivitet hos fiskarna. Men det finns såklart alltid nån öring som inte kan motstå att äta upp sig.

De hetaste fiske timmarna på dagen har varit då temperaturen varit som högst och så långt in på eftermiddagen som möjligt tills det blivit kallare ute. Fiskade av en pool med rätt hård strömföring in på den och försökte täcka av varje minsta yta. Startade av med Shadow rap i naturtrogen färg för att snabbt få dom aktiva fiskarna till hugg. Några försiktiga hugg blev det men de flesta fiskarna klev av tidigt inpå i fighten. Och lite i detta spår fisket fortsatte. Man brukar inte prata om tappad fisk men ack så knäckande det är när varje fisk som kliver på lossnar gång på gång. Bättre känns det inte när en grov öring hoppar upp 50m från en, för att sedan kliva av. Nåväl nån gång vänder väl vinden men ibland är det motigt i fiskets värld.

Eftersom tanken inte är att ta hem någon öring så är det skonsammaste för fisken att låta den vara i vattnet hela tiden under avkrokning. Det underlättar för dess återhämtning och minskar risken för sjukdomar samt skador.

Därefter gick jag över till skrikiga färger på betena för att försöka trigga ytterligare någon öring till hugg. Vilket också är ett hett tips, att just gå över till andra kulörer som sticker ut lite extra på det tidiga vårfisket. Många kör nog uteslutande med naturtroget, men kallt vatten och skrikiga färger är något som rimmar i öringens värld. Flera fiskar lyckades därefter triggas till hugg på shadow rap med hårt skrikande färger – HH. Ett annat bra tips är veva hem betet i sölig takt eftersom temperaturen i vattnet inte är många grader.
Ha grejerna i vattnet så kommer nån öring hugga tids nog :)

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren