Öringar och Scatter minnow 11cm hur?!

Senaste tiden har det kommit både frågor och fångstrapporter från bekanta och icke bekanta. Jag tänkte att jag svarar här på de frågor som kommer upp mest.

När du släpar/trollar Scatter rap minnow i stilla vatten/sjö, vilken fart är bäst?-Farten anpassas efter vattentemperaturen. Men 1,8-2,3knop är bra farter. Kallt i vattnet (kallare än 8˚C) brukar jag köra 1,8knop. Nu när det är varmare än 10grader i stort sett överallt så kör jag gärna 2,1knop. Scatter rap rakt ur förpackning knuten med rapalaknut och fiskad i 2,1knop har en gång med slängar åt båda sidor med jämna mellanrum. Denna gång kan man justera genom att böja nosöglan neråt mot skeden för att få ännu mer liv i betet.

Vilka färger är bäst?- Alla färger fångar fisk, ibland är mer skrikiga färger bättre, helst om fisket är lite trögt så kan utstickande färger ge någon extra fisk. Normalt håller jag mig ganska naturligt när jag fiskar öring, SKTR,S,B,SMHL,ROHL är måsten på varje fisketur.

Vilken fiskelina och dimension?- Jag kör oftast vid ren trolling Sufix super21 i 0,40-0,45mm. Blir det mer bonnatrolling så kör jag med min vanliga spinnutrustning och där har jag sufix advance fluorocarbon i 0,28mm.

Fungerar Scatter minnow i älv?- ja absolut, se bara till att det inte är för hård ström. Håller sig betet under ytan är allt lugnt å scattern har en helt galen gång som lockar både öring och stor harr! Är det extremt hård ström så fungerar Rapala Team Esko förträffligt, detta bete tål i stort sett hur hård ström som helst.

Hur långt bakom båten ska man ha betena?- i strömt vatten fiskar jag betena 20-30m bakom båten. I sjö mellan 35-50m oftast närmare 50m helst om det är vindstilla.

Testa dessa beten och fiska dem 35-50m bakom båten och kör i 2,1knop i anslutning till sjöns större djup så ska ni se att det blir spöböj!

Comments

Kommentarer

Om Ingemar Olsson