Vintern är på ingång!

Att vintern är på ingång här uppe i dom nordligaste delarna känner man av. De första snöflingorna har fallit och isen börjar sakta ta sjöarna om grepp. Det är dags för lite vård utav fiskeprylarna inför vad som komma skall – pimpelfisket!

Detta må kanske kännas tidigt för er som bor i söder och som än kan njuta utav det som är kvar av sommaren. Annars tror jag garanterat några är minst lika taggade ut på första isen som jag är. Det tidigaste jag någonsin kunnat pimpla på är 6 Oktober och dom datumen har vi redan passerat. Alltså, hög tid att se över sin arsenal inför vintern!

Det första jag alltid ser till att göra är att byta ut min gamla lina från förra säsongen. Då vet jag att en fräsch lina sitter på som inte har skador eller blivit för gammal. Även fast jag kontrollerar detta löpande under säsongen.

 Jag använder mig utav Sufix Ice Magic Orange och Ice Magic Klar. Därefter anpassar jag lin valet efter mitt fiske jag ska bedriva. Som jag nämnde tidigare säsong blev Ice Magic Orange en ny favorit. Den kommer få ta fighterna igen och framförallt på mormyska spöt. Så sjukt trevlig lina! 

Något jag tänker testa ut bättre för säsongen är Advance Ice Fluorcarbon och testa dess egenskaper i sträng kyla. Tror den kan ha mycket att ge!

Påspolad Ice Magic Orange

Härnäst kommer ett till viktigt steg som jag tror många lätt kan glömma av sig på. Det är att gå igenom varje blänke och dess lina ner till kroken. Det har hänt mig så många gånger att fisken skaver linan mot iskanten och att det går av. Genom att linan blivit skadad som en följd.

Har du planer på att rikta ditt fiske efter riktigt stor fisk? Då kan du byta ut linan från blänket till kroken, till en tjockare lina/tafs. Jag byter isåfall till tjocklek +0.35mm. Att det är tjockt gör inget, utan syftet är att det måste hålla i strid med stor fisk.

Därefter brukar jag se över så jag vet vart jag har mina grejer och kolla till skären på isborren. Jag nyttjar två olika isborrar under säsongen. Rapala UR borren och Ice Easy.

 Fördelen med Ice Easy borren är att den är enkel att ha med på transport vilket nyttjas flitigt under försäsongen, då jag ofta går till fiskesjöarna på långa vandringar.

Rapala UR borren som den heter, fick göra många hål förra säsongen och lär bli minst lika många till denna säsong. En slitstark borr som hängt med mig många år ut på isarna. Praktiskt med denna är att jag lätt byter emellan skruvdragare och det vanliga borr handtaget. Vilket också är ett tips. Att alltid ha med det vanliga handtaget ifall att skruvdragaren ger upp. När snöns bärighet är tillräcklig och skotern kan börja användas, följer denna med.

En vanlig syn från första isarna på bilden nedan. Tunna isar bidrar till att man lätt kan komma nära inpå fisken vilket är sjukt kul. Ladda upp och kolla igenom grejerna, snart är det dags!

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren