Rigga Rapalan Rätt!

Sista tidens fiske på Vänern har varit bra. Öringfisket har dominerat och hittar man rätt får man både många och stora fiskar. Ett av de betena som funkat bäst för mig är Rapala Shadow Rap 11cm. För att denna vobbler ska fiska optimalt riggar jag den så här:

Här har vi allt som behövs.

Först börjar jag att demontera alla krokar och fjäderringen i nosen så bete är helt rent. Det är inget fel på dessa prylar men jag anser att krokarna är för klena för laxarna och öringarna i Vänern. Det går jättebra att använda originalkrokarna till abborrefiske då den är mycket mjukare i munnen.

En naken Rapala Shadow Rap 11cm i färgen OG.

Nästa steg är att montera två nya krokar. Mitt val är VMC 7547 BN i storlek 6. Grymkrok som verkligen tål tuffa tag. Anledningen till att jag inte monterar tre krokar är att främre kroken inte tillför någonting. Två krokar räcker gott och betet får en riktigt trevlig gång.

En riggad OG med två krokar.

Sist men inte minst så förser jag vobblern med en fluorocarbontafs. Jag kör uteslutande med SUFIX Invinsiline och till denna storlek av bete använder jag en 0,40mm tafs som är runt 1,5m. Fluorocarbon har många bra egenskaper och som tafs är den outstanding. Den tål nötning som är mycket viktigt och den är svåra att upptäcka upptäcka för fisken.

Ögleknut på G.

Jag använder en ögleknut för att ge vobblern så stor möjlighet det bara går att få röra sig fritt. Den jag gör är superenkel. Trä igenom linan och för den framåt. Tag båda änderna och gör en loop. För igenom båda änderna två gånger genom loopen. Blöt knuten och dra åt – klart!

Färdig knut med en ögla på ca 15mm.

I andra ända gör jag en likadan ögla som jag kan hänga in i beteslåset som sitter på spöt. Enklast möjliga och är väldigt slitstarkt.

Ögla till beteslåset.

När vi fiskar med Shadow Rap 11cm brukar jag försöka hålla runt 2,8 knop men den går att fiska mycket fortare om man vill. Det finns tillfällen då vi dragit fram dem i över 3,5 knop och fisken har huggit stenhårt även då!

En härlig Väneröring som inte kunde låta bli en Shadow Rap.

Snart är det helg och då ska Vänerns öringar få chansen igen att bita i lite Rapala. Har du också planer på att trolla denna helg? Om så är fallet, tveka inte att testa ovanstående bete.

Skitfiske.

Mvh Ove Johansson

Comments

Kommentarer