Arkpremiär till fjälls!

Årets första arkresa med trapparken är gjord. Ostadig vind samt ett skiftande väder försvårade fisket under dagarna. Räddningen från ett svårt fiske blev små mormyskor agnade med 13fishing baits.

Det blev såklart en arkpremiär även i år. Någorlunda senare än tidigare år, men då har även snön kommit tidigare och i större mängder. Än så länge kan det bli en kort säsong för oss alla som gillar att vara ute på fjället. Man märker snabbt att det är lite snö och det påverkar även valet av vatten. Som denna gång fick bli lite enklare och närmare. 

Väl framme efter en smidig skoterfärd åkte trapparken upp och gasolkaminen igång. Det blir snabbt varmt inne i arken. Annat är det i tält när man glömt sovsäcken… Men det är en helt annan historia. 

Började med att märka ut var hålen skulle vara, lyfte bort golvet och borrade smidigt upp hålen. Jag använder mig utav Strikemaster 24V med en 200mm spiral. Helt perfekt för livet på fjället. Man ser bra med ett stort hål och man slipper oroa sig över att inte få upp fisken genom hålet. Smidig är bara förnamnet på denna borr för det finns bra trix att lära sig här. Jag undviker att få upp slask och snö in i arken när jag borrar mina hål. Genom att använda mig av fram och back knappen. Det jag gör är att backa ner snön under isen och på så sätt får jag en ark fri från snö. Smidigt!

Efter hålen och resterande grejer var installerade i arken var det dags för fiske. Trots en stor hunger av mat och det lockande älgköttet bredvid mig, kände jag mig tvungen att spräcka nollan först. 

Sagt och gjort! Riggade i ordning Tickle stick UL spöt med en Black Betty Freefall Carbon Trickshop Rulle som bägge är från 13fishing. Därefter riggade jag på mormyskan med betet ”Bernie”, som även det är 13fishing.

Jag började med att sänka ner grejerna. Studsade sporadiskt upp och ner på botten och tillslut efter en kort stund kikade en röding förbi. Det tog inte många sekunder så hade den svalt min lilla mormyska. En bra fight för dess vikt på 1100gram. Roligt med ett snabbt hugg! 

Näst på tur var maten och efter det var första dagen förbi. 

Resterande dagar går fisket lite trögare med endast tappad fisk.  Däremot hann jag hoppa på skidorna och ta en topptur och kolla in rip beståndet. Ser väldigt lovande ut. Stora kullar och mycket fågel syntes. Kul med ett bra år för fågeln!

Skitfiske:)

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!