Tidiga öringar i bra kondition

Spinnfiske säsongen har startat med mycket hugg och många öringar. En kallfront stannade av smältningen av snön och bromsade öringsfisket till viss del. Tar man i akt på förutsättningarna som ges för stunden går det att få till några hugg ändå.

Det märktes tydligt på fisket när plusgraderna på nätterna byttes till minusgrader. Öringsfisket på den tidiga morgonen stannade av och jag fick mycket färre hugg under tidiga dagar. 

Jag styrde mitt fiske efter nivån på aktivitet och drog ner mycket på tempot i mitt fiske och lät verkligen öringen få tid på sig att ta draget. Tack vare det landades några mindre öringar med hjälp av Shadow Rapen i färgen GHSH.

En annan sak som brukar kunna ge till några extra hugg och även få kinkiga fiskar att äta är att gå ner på tafs storleken. Något jag gillar att göra speciellt nu på försäsongen eftersom vattnet är väldigt klart innan vårfloden kommer. Jag skarvar min huvudlina som är av Sufixs flätlina 131 med Sufix Advance Flourcarbon 0.280mm. Vilket är en lite tunnare dimension än vad jag vanligtvis brukar fiska med. Tafsen blir snabbare sliten och man får byta lite oftare samt ta det lugnare ifall det är tunggung. Men det är det värt, för ofta genererar det mer hugg i längden när det är så pass klart och sediment fritt vatten. 

Eftermiddagen kom till slut och fisket kom igång mycket bättre. Efter ett riktigt långt kast, samtidigt som jag lät Shadow rapen verkligen jobba och putsa av varenda millimeter av strömmen så small denna otroligt vackra 1600 grams öring på. Ännu en öring som tog på färgen GHSH. 

Därefter gick jag över de allra skrikigaste kulörerna för att täcka av vattnet ytterligare en gång och se ifall det går att lura upp en till öring. Slutgiltigt stod sig Shadow Rap i färgen GHSH samt SML som vinnare.

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren

Jag heter Lucas Lövgren, är fyllda 18 år och bor uppe i Kiruna. Det är här uppe som jag i mångt och mycket bedriver större delen av mitt fiske. Med 4 olika årstider så har verkligen varje tid sin egna charm. Allt ifrån rödingfisket på kalfjället, harrfisket i dom strömsatta älvarna eller jakten på de grova sällsynta öringar som simmar runt i de olika vatten som finns. Att kikpimpla och titta ner på en 4-5 kilos röding, pulsen i max men samtidigt sitta koncentrerad i snödrev och försöka få den till hugg. Eller varför inte ett tvärnit i vevstoppet och i linans ände en grov öring som glupskt svalt wobblern. Spöt som förvandlas från raklång till totalt “u böjd”, rullen som skriker efter luft och benen som sätter fart efter fisken längs strandkanten. Ja, det är många olika delar inom fisket som får mig att fortsätta vilja åka ut. Där fiskeintresset är något som hängt med mig ända sen liten, och som under senare tid gått över i att försöka fånga en lite större fisk än den tidigare. Att utveckla sitt fiske lite extra till nästa gång gällande teknik eller valet av bete är något som jag alltid strävar efter. Men ibland så kan det också bara vara skönt att komma ut i naturen, lufta sig lite och ha en rolig dag med sina vänner!