Att ta steget till en multiplikatorrulle!?

För många sportfiskare så började resan med en klassisk haspelrulle. Men under tidens gång har du kanske mer och mer börjat kika och fundera att ta ytterligare ett steg i ditt fiske. Att uppgradera och prova en så kallad lågprofilsrulle? Eller helt enkelt vill uppgradera din arsenal med ytterligare en multirulle?

Häng med så reder vi ut lite basfrågor och funderingar!

Under flera år där frågor lyfts bland såväl nybörjare som mer meriterande sportfiskare kring just multiplikatorrullar, så lyder svaren, osäkerhet och rädsla. Rädsla för att alltid få trassel och så kallade skatbon på rullen. Konstiga knappar med massa inställningar osv.

Men likt det mesta i livet så krävs lite tålamod och träning. Att våga testa och prova något nytt. Och innan du vet ordet av så kommer även du bemästra din nya rulle. En multirulle är för mig personligen ytterligare ett lyft i ditt fiske. Oavsett om du är nybörjare eller vanare sportfiskare. Multirullen ger dig fördelen att kunna använda bla. grövre linor, en högre precision med ökad kontroll på kasten och linan i jämförelse med en klassisk haspel utrustning. Överlag så kommer du uppleva en positiv effekt, framför allt när det kommer till vissa specifika tekniker och metoder när du använder en multirulle.

 ”Multirullen”

Vanligtvis hittar vi två olika typer av multiplikatorrullar. Rundgavlade rullen och lågprofilsrullen. Den rundgavlade rullen ger ofta fördelarna som grövre och mer lina på spolarna, högre kastviktstålighet och slitstarkare i längden när det kommer till att drilla större fiskar under en längre tid. Laxfiskar, storgäddan och framför allt fisket i saltvattnet, både nordiskt och tropiskt.

Lågprofilsrullen är kanske vanligare och i dom flesta fall mer anpassad för lite mindre fiskar som amerikanska bass, våra svenska abborrar, gös, mindre ädelfisk, gädda m.fl. En stor favorit på sportfiske marknaden då lågprofilsrullen definitivt är mer ergonomisk, lättare att hantera och ligger väldigt bra i handen. En bra sak att tänka på vid ditt inköp av en multiplikatorrulle är att högerhänta personer oftast köper vänster vevade rullar och vänsterhänta tvärt om. Självklart är det en smaksak och vad man är van vid, men generellt är det de vanligaste utslagen.

Välj rätt rulle VS rätt utväxling

Som många artiklar, skrivna guider, tips och trix så kommer valet av rulle hamna i linje med vilket slags fiske du bedriver. Arter och metoder. Som vi pratade om ovan så kräver större fiskar oftast kanske en rund gavlad rulle. Tex vid trollingfisket är just rund gavlade rullar väldigt populära. Här kan ni kika in på en rulle som rekommenderas av många proguides i Rapala teamet tex. COLD WATER LC REEL (normark.se)

En parameter när du nu ska välja din multirulle är något som kallas utväxling. Utväxlingar hittar vi på alla fiskerullar och avgör hastigheten på din rulle. Hur snabbt kommer linan att transporteras från ditt utkast och in till spolen igen. Några av dom vanligaste utväxlingarna benämns i 5.5:1, 6.3:1 and 8.1:1.

Siffrorna indikerar lin/invevningshastigeten. Tex. Den första siffran (8) i 8.1:1 indikerar hur många varv som spolen snurrar runt axeln för varje vevtag. Högre siffra, desto snabbare kommer du veva in linan.

Så kommer du tex fiska med beten som kräver en högre hastighet så är en så kallad ”högutväxlad” rulle kanske att föredra. Jerkbaits där du vill fiska snabbt och veva in slacklinan mer effektivt, spinnerbaits, eller vid användning av yt-beten. Poppers, grodor etc. där man vill eftersträva en monoton men ändå snabb kontrollerad invevning så blir kanske valet att kika på rullar med utväxling upp mot 8.1:1.

En låg utväxlad rulle har som det låter en lägre utväxling. Kan användas till fördel när man fiskar beten som kräver en lugnare och stillsam presentation. Fiske efter Muskie, gädda med större ”glide” beten och framför allt beten med stora pulserande svansar, så kallade ”tailbeten”. Vid klassiskt pelagiskt predatorfiske över större djup där du sakta och monotont vevar betena över djupare vatten kanske just en låg utväxlad rulle ner mot 5.5:1 passar perfekt.

Men den vanligaste förekommande utväxling är runt 6.3:1, plus minus. Ett mellan spann som ändå kommer täcka och fungera till det mesta av fisket man bedriver. Framför allt om du kanske nyligen gått över och köpt din första multiplikatorrulle och fiskar varierat. Här kan vi rekommendera CONCEPT A3 BAITCAST (normark.se) som finns i 2 olika storlekar och några olika utväxlingar. En extremt pålitlig rulle som är robust och klarar verkligen allt.

Lär känna din rulle – inställningar & funktioner

Självklart finns det en rad till med funktioner utöver utväxling på en multirulle. Ett bra tips om möjligheten finns, att klämma och känna på rullen innan ett köp. Vi är alla skapta olika och att rullen ligger skönt och bra i handflatan kommer höja din känsla i längden.

Några av dom andra funktionerna som jag tycker är värd att lägga ett extra öga på är bromsar, rullgavlar, spolen, handtaget och linspridare.

Ett system med centrifugalbroms är oftast friktionsbaserad. Här hittar vi reglage/pins på insidan av rullgaveln som man kan justera. Man får testa sig fram. Varje enskild ”pinn” reglerar och aktiverar bromsstyrkan på hela spolen.

En magnetbroms däremot förlitar sig på små magneter som ökar/minskar varvtalen runt spolen. Även denna broms kan justeras manuellt och man får testa sig fram.

Dom flesta funktioner kommer i slutändan påverka dina kast egenskaper. Hur långt du kastar och hur snabbt linan kommer lämna spolen osv. Med rätt inställningar kommer man med tiden optimera rullen efter hur man själv önskar och för att minimera riskerna för trassel, överslag och skatbon. Här finns det också mycket mer info att grotta ner sig i rent tekniskt såklart. Inställningarna påverkas av många olika faktorer, som betes val och diameter på lina osv. men det får bli en djupdykning senare. Men att välja en rulle med högre kvalitet och bra komponenter kommer i slutändan generera en fiskerulle som kommer hålla i längden för slitage och långa dagar på vattnet. 

För att underlätta ytterligare så kan ni hitta ett video klipp from Okumas YouTube kanal. Om just hur du ställer in din multirulle. Filmen är på Engelska men det finns såklart svensk text att tillgå. Här hittar ni klippet. (21) How To – Set your baitcaster reel (Step by step) – YouTube

Jag kan verkligen rekommendera er att testa, våga och ta steget till en multiplikatorrulle. I slutändan har ni förmodligen effektiviserat ert fiske ytterligare en nivå. Metoder som precisionskast med finesseutrustning i snåriga utrymmen, flippa en liten abborrjigg, eller twitcha ett hårdbete, fiske med tyngre beten och grövre linor. Ja många delar är för mig fördelaktiga med just en multirulle. 

Självklart behöver man heller inte välja den dyraste mest avancerade rullen på en gång. Allt är en ingång och ibland kanske man vill ta små steg och sakta avancera. Ett sista tips från mig är att kika in på en multirulle som inte ligger i den dyraste klassen men är av hög kvalitet när det kommer till alla dom sakerna som jag bollat och skrivit om. ORIGIN R1 BAITCAST (normark.se) En perfekt första rulle framför allt till det lättare fisket efter mindre predatorer.

Om ni orkat ta er ända hit så får jag tacka för mig och hoppas att det kanske har gett er lite vägledning och guidning i djungeln av multirullar. Håll utkik efter kommande tips och trix. Jag kommer här framöver slänga ut lite fler artiklar som handlar just olika val av utrustning. Linor, haspelrullar och lite spöguider.

Skitfiske på er

/Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors