Hur väljer jag min första haspelrulle?

Att fiska och få komma ut i naturen är något som uppskattas av många. Från ung och tidig ålder är vi många som har starka minnen från vår första fångst. Oavsett ålder, ursprung, eller destination. Att få sitt första kastspö är för många en minnesvärd dag, men som oerfaren fiskare eller kanske förälder till ett barn där man ska välja ut rätt prylar som passar kan vara svårt.

Dagens artikel kommer handla om att guida er inför köpet av den första haspelrullen. För många är kanske informationen en självklarhet men för andra ett pussel av termer, modeller och tekniska specifikationer. Men jag ska försöka förenkla och hjälpa er på traven. Vilket tar oss till den första punkten eller frågan egentligen. Vad kommer du rikta ditt fiske efter för slags fiskar?

Självklart kommer man kunna använda sin rulle till många olika slags fisken. Men tex. kommer en mindre rulle förmodligen inte hålla i det långa loppet för att drilla och fighta större fiskar. Samt att en för stor rulle till fiske efter mindre fiskar kommer upplevas som klumpig och svårhanterlig när du ska kasta mindre beten och kommer bidra till mer trassel och frustration.

Storlekar på haspelrullar finns i ett ganska brett spektrum. Du kommer hitta allt från en ”500” storlek ända upp till ”5000”. Det finns även större storlekar än just 5000 men då blir det väldigt teknik-specifika rullar till exempelvis saltvattensfisket, tropiskt fiske eller många delar inom karpmetet osv. Så jag håller mig till det som är ganska standard idag.

Dom olika storlekarna på en haspelrulle indikerar hur många meter lina du kan spola på spolen. En mindre rulle kommer ha mindre mängd lina och är mer anpassad till finess-fisket efter mindre fiskar och mindre predatorer. Medan en större rulle ger mer lina, ofta längre kast och möjligheten att kunna drill och fighta större fiskar.

Kommer du koncentrera ditt fiske på mindre sjöar, åar, gölar, älvar osv eller är ute efter en haspelrulle anpassad för ett yngre barn så bör du kika på storlekar som 500 eller 1000.  En ”mindre” rulle som väger mindre och kommer upplevas välbalanserad på ett mindre och lättare fiskespö. Lättfiskat och lämpligt för kortare mer precision kast för såväl den erfarna till den yngre oerfarna fiskaren. En rulle jag själv kan rekommendera att kolla på är: ITX SPINNING REEL – Haspel Frambromsad – Rullar – Fiske (normark.se)

Haspelrullar mellan 2000–3000 storlekar är nog generellt dom vanligaste på marknaden. Dom kommer täcka dom flesta situationer och bli en väldigt all-around rulle världen över i din arsenal. Det är ett storlekspann som kommer ha tillräckligt med linkapacitet för att kunna kasta medellånga kast. Fiska, drilla och fighta många olika arter av fisk.

Även här kan jag rekommendera ovanstående haspelrulle från Okuma men lämnar också en länk till ytterligare en rulle i en något mindre prisklass men som kommer ge er otroliga egenskaper, känsla och kvalitet sett till sitt pris. CEYMAR CHD SPINNING REEL – Haspel Frambromsad – Rullar – Fiske (normark.se)

Om vi kliver upp ytterligare ett steg så hamnar vi på haspelrullarna i storlekar kring 3500 och 5000. En storlek för dig som aktivt fiskar större rovfisk likt gädda, stora lax arter och t om mal runt om i Europa. Dom här storlekarna har såklart lite större linkapacitet samt att du kan då även gå upp i lindiametern men ändå få plats med många meter lina på din rulle. Generellt är även dom större modellerna designade för att hålla emot stor fisk, slitage och press under längre tid då dom interna komponenterna är förstärkta och av högre kvalitet.

Här kan ni kika in två olika modeller från Okuma, den sist nämna är en renodlad saltvattens haspelrulle men funkar även grymt till vårt svenska storgäddsfiske.

EPIXOR XT SPINNING REEL – Haspel Frambromsad – Rullar – Fiske (normark.se)

SALINA SW SPINNING – Haspel Frambromsad – Rullar – Fiske (normark.se)

Att tänka på inför ditt köp!

Här kommer några punkter och riktlinjer som kan hjälpa dig inför ett köp

  • Vart ska du fiska?

Saltvattensfisket  är tex är en faktor som sliter extra hårt på alla rullar. Lager och komponenterna slits snabbare och saltet letar sig ofta in överallt. Här ska du välja en haspelrulle som är anpassad för just saltvatten. Den skyddar rullkroppen och dom inre finare komponenterna och mekanism. Självklart kommer du använda en sötvattensanpassad rulle också men då skulle jag rekommendera dig att noga skölja rullarna under rinnande vatten efter dina fiskepass för att öka livslängden på rullarna.

  • Ha koll på olika utväxlingar

En djungel av siffor, nummer och tekniska benämningar. Utväxling på en haspelrulle är kort förklarat hastigheten som kommer avgöra hur många varv som rotorn roterar efter varje vevtag. En utväxling på 6:1:1 tex. Här kommer rotorn att rotera sex gånger för varje gång du tar ett fullt vevtag.

Så, generellt om du planerar att fiska lite all-around med allt från klassiskt jiggfiske nära botten till vobblerfiske i mellan vattnet och jerkbaits, crankbaits så kommer en utväxling mellan 5:1:1 till 6:1:1 passa väldigt bra. Medan högre utväxlingar som 7+ eller mer hittas kanske på mer teknikspecifika rullar för tex saltvattensfisket med ytbeten eller metoder där du snabbt vill kunna veva in mycket lina. Även väldigt låga utväxlingar som runt (4) skulle jag kanske undvika då jag personligen tycker det blir teknikspecifikt även där. Att lägga sig kring 5-6:1:1 kommer täcka det mesta av ditt fiske.

  • Kläm och känn

Har du möjligheten så rekommenderar jag dig att besöka din närmsta fiskebutik för att klämma och känna på din tilltänka rulle. Man kan om man vill slänga ett extra öga på några saker och veta skillnaden på som tex.

En rullkropp i grafit är oftast mycket lättare än tex en kropp i aluminium men aluminiumkropparna är oftast hållbarare och väldigt vridstyva. Ett bromssystem av högre kvalitet på skivor och lager kommer hålla en jämn och fin bromsverkan medans du drillar fisk utan att hacka och glappa i bromstyrka.  Haspelrullar med aluminium vevar är ofta ett bra val då dom är lite styvare och hållbarare i längden.

Så, slut summeringen blir att rekommendera en haspelrulle i storlek runt 2500. Här kommer du kunna få på tillräckligt med lina för långa kast och det blir en väldigt all-around rulle till många olika fiskemetoder. Utväxling att föredra bör vara någonstans kring 5:1:1 till 6:1:1 och gå hellre upp ett snäpp på rullkomponenterna i kvalitet så kommer rullen hålla även i längden.

Och för att avsluta texten så slår jag ytterligare ett slag för Okumas nya Ceymar version. Jag överrumplas varje gång när jag ser priset kontra så mycket rullarna du kommer få för pengarna. En rulle som verkligen kommer göra nybörjaren helnöjd men även höja på ögonbrynen för den mer erfarna sportfiskaren sett till priset.

CEYMAR CHD SPINNING REEL – Haspel Frambromsad – Rullar – Fiske (normark.se)

Hoppas jag hjälpt er på traven till er första eller nya haspelrulle! Nu återstår bara att ta er ut på vattnet och uppleva några riktigt härliga dagar.

Skitfiske på er därute!

/Nellfors

Comments

Kommentarer

Om Jonatan Nellfors