Abborrace i vårsolen

En dag som började med mulet väder, missade hugg och tröga abborrar skulle sluta med ett galet abborrace under 2 timmar i strålande solsken.

Planen var egentligen inte att fiska denna dag. Men när jag såg väderprognosen kliade det lite i pimpelarmen. Stabilt lufttryck och strålande solsken lockade.

Det fick bli en dag på isen!

Jag och min vän Mats träffades vid sjön och begav oss ut på första stället vi skulle fiska. En platå på 6-8meters djup.

Det dröjde inte länge innan jag har stor fisk som går upp och synar min balansare. Tyvärr viker den av och försvinner. Men snart är det dags igen, två fina ekon stiger och denna gång får jag chansen. Ett hårt hugg, men jag missar.

Sedan var det locket på. Enbart småfisk stiger dock utan att hugga. Vi bestämmer oss för att testa nästa 6meters platå. Det blir en fin promenad rakt över sjön.

Men där finns heller inga hungriga abborrar.

Dags att tänka nytt och testa något annat än dessa platåer. Vi tar oss till nästa ställe men nu väljer vi att testa lite djupare längs en kant.

Det skall visa sig vara ett bra val!

Redan första hålet ser jag abborrar stiga mot min Rapala Jigging Shadow Rap.

Ingen tvekan, utan strecken på ekolodsskärmen pekar rakt upp. Det smäller både en och två gånger.

Två fina abborrar i 7-8hgs klassen. Nu var vi nått på spåret.

Vi flyttar oss lite till efter kanten och prövar och där blir vi kvar. Under två timmar cirkulerar stora abborrstim under våra hål. Varje gång stimmen kommer in drar vi 3-4 abborrar i varierande storlek. Galet kul fiske.

Storleken på fisken varierar från stim till stim och det var allt från 3hektos till abborrar upp till 1,2kg. Flest var det nog av fiskar i halvkilosklassen.

Fin dubbel med en abborre på 1,01kg och en på 1,2kg
Fantastiskt fin fisk på 1,2kg på ”bara” 42cm.

Något jag märkte denna dag var att det gäller att vara snabb ner med betet igen när man lyckats få en fisk. Fumlar man med något är stimmet borta. Därför är det bra att ha minst två spön riggade så man snabbt kan få ner betet igen och få fler fiskar ur samma stim. Det är även bra att ha en hink med vatten med sig. Då kan man lätt lägga abborren man fått där i och vill man fota, väga och mäta kan man göra det när stimmet simmat vidare.

Bästa betet för mig denna dag var Rapala Jigging Shadow Rap i färgen MUIKKU. Galet fin naturlig färg som abborren verkar gilla.

Den på ett Wicked Ice spö med en FreeFall rulle från 13Fishing tycker jag är den optimala uppsättningen när man fiskar efter grov abborre.

Just FreeFall rullen kommer helt till sin rätt när man fiskar lite djupare och snabbt vill ner med betet igen. Bara att frikoppla rullen och låta betet dala och förhoppningsvis hinner man med en till fisk.

Mycket bra grejer!

Säsongen på isen börjar lida mot sitt slut men än finns tid för isfiske här i Falun. I norr börjar bästa tiden på isen nu medans södra Sverige får börja spinnfiska. Men vart ni är befinner er så får ni ha en fantastisk helg! Och Skitfiske på er!

Ut och njut!

Comments

Kommentarer

Om Andreas Ingrids