Köldstela abborrar i vårsolen på nya Ned BLT

Mitt i påskhetsen öppnade sig en lucka för ett förmiddagspass ihop med Johan, vi båda skulle äta lunch med familjerna kl 12, Så larmet stod på 05:30 för hinna med ett anständigt pass. Morgonen började trögt, I ärlighetens namn hade ingen av oss några höga förväntningar då vi båda har ganska skralt med erfarenhet av just abborrfiske på våren i insjöar, och att vattentemperaturen stod på under 2 grader. Fokuset brukar oftast skifta till gädda efter islossning, Och abborre är något man fiskar i sommarsolen.

Efter ungefär en timmas fiske fick jag ett försiktigt hugg på min Ned, Karaktäristiska abborrknyckarna gör sig till känna och pulsen ökar lite i tron om en finare abborre, Men känslan släcks fort när vi ser en tvåkilos gädda bryta ytan.

Vi byter område och fiskar av en kant jag haft bra fiske på tidigare och snabbt därefter är det något som plockar upp min Ned ifrån botten, Men denna gången känner jag igen rörelsemönstret direkt – En gös, Det värmde gott innan solen hunnit upp och börjat värma på. Vi nöter på och testar alla ess vi har i rockärmen, Men går bet på målfisken. Några fler smågäddor hälsar på och trasar våra tafsar. Frustrerande!

Men sen, som en blixt från klarblå himmel får Johan ett hugg precis intill båtkanten där fisken går tungt, Johan muttrar lite surt för sig själv att det säkert är en gädda igen, Men tjuriga muttringar övergår snabbt till eufori – Det är en Abborre! Skriker Johan ut så det nästan ekar över sjön. Helt odramatiskt håvar vi en extremt fin Abborre på 45centimeter och 1240gram som blir början på ett vår-rally jag sent kommer glömma, Och exakt så jag drömt om att få uppleva vårfisket, När man träffar helt rätt och det klaffar.

Vi båda skickar ner våra Nedjiggar mot botten precis intill båtkanten ifall Johans abborre hade några vänner med sig på jakt. Den ena fisken avlöser den andra och efter tio minuter står vi med en håv full av fina abborrar vi måste reda ut, 1240, 1240, 1080, 1070, 1040 i topp av de vi valde att väga, Ett tiotal fiskar mellan 500-900gram utöver de större exemplaren.

Fisket dör av en stund och vi känner oss nöjda med dagen och börjar smått planera att röra oss hemåt familjerna för att fira påsken som utlovat, Även om man gärna stannat flera, flera timmar till. I ett av dagens sista kast, ganska långt ut känner jag ett försiktigt pet. Sätter mothugget och fisken känns bra, Men inte bättre än Johans två tidigare fiskar på 1240gram vardera. Men någon meter under båten börjar den stånka och gå djupt och bete sig som en stor abborre. När den väl ligger i håven börjar man som alltid klura. Vad väger den, 1500? 1600? Den ser lång ut och har bra kondition. Vågen stannar på 1480gram och den mäts till 48centimeter. Kronan på en helt underbar dag som vände på en lucka om 30minuter där abborren började äta, Med andra ord en helt vanlig dag i Jakten på köldstela abborrar. Där allt man väntar på är den där huggperioden. Och ibland, som idag hamnar man helt rätt. Bästa betet för dagen var CrushCity Ned BLT i den omåttligt populära färgen Bama Craw. Toppfiskar som vi vägde 1480gram/48cm 1240gram/46cm 1240gram/45cm 1080gram, 1070/43cm samt 1040 gram. Och såklart, Ett bra gäng under kilot. Se till att gå till er lokala butik eller favorit E-handel och skaffa er ett par Ned BLT, Och kolla gärna in resten av CrushCity serien, då det finns något för varje årstid, varje situation i ett gäng helt underbara färger!

Skitfiske /Fredrik – @Bassfredde

Comments

Kommentarer

Om Fredrik Eliasson