Våren är på ingång

Ett av mina tydligaste vårtecken är när jag får ta på mig skidorna och fara ut på långturer i plusgrader med en alldeles för tung ryggsäck. Såklart i hopp om att hitta fjällrödingen.

Årets varmaste och soligaste dag låg framför oss när vi startade vår skidtur tidigt på morgonen. Ryggsäckarna hade vi packat färdigt dagen innan med mycket mat och flera bra prylar att använda gentemot rödingarna.

Det tog ett tag att bestiga och skida sig igenom vår resa. Efter några timmar mötte vi sjön där vädret visade sig från sin bästa sida. Vinden hade mojnat och solen stekte på oss bra. 

Jag börjar direkt med att borra upp några hål på olika djup för att hitta vart fisken befinner sig för stunden. Jag har med mig min “skid borr” som jag kallar den, Rapala UR borren . Den är lämplig till strapatser som ofta blir alldeles för tunga många gånger.

Första platsen och djupet händer det inte mycket alls på. Jag provar att testa ut en djupkant som går från 1m till 5 meter. Inget hugg alls och ekolodet som jag släpat med mig visar exakt samma sak – tomt. 

Jag förflyttar mig och borrar mig allt närmare ett grund som jag tyckt sett hett ut sen innan. Ett hål borrar jag extremt grunt, drygt 2dm vatten i hålet. 

Jag ger det en chans tänker jag samtidigt som jag släpper ner mitt Akka blänke mot botten. Det tog inte många sekunder så hugger första fisken!

Stånk och tvärstopp tog det efter dryga 60 sekunders fiske. En grann matfisk kommer upp. Jag krokar snabbt av fisken och slänger ner blänket igen. Men fisket dog på just den här platsen.

Jag tvingas att borra ännu mer och tur var det att jag sen innan utrustat borren med fräscha skär! Att borra i över en meter kärnis hade blivit tungt annars.

Jag tar till ännu ett hål på väldigt grunt vatten och lyckas plocka två till matfiskar på dryga kilot. Bägge fiskarna var oerhört starka och sjukt feta. Så jag tog tillfälligt i akt att spara dom till mat lite senare :) 

Njut av våren och glöm inte att – FISKA

Comments

Kommentarer

Om Lucas Lövgren